Χ.Α.: Αναμένεται διαχωρισμός της ήρας από το σιτάρι

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 08:59
UPD:10:48

Ο επετειακός χαρακτήρας των χθεσινών συνεδριάσεων σφράγισε τη δυναμική των διεθνών αγορών και το μέγεθος της ανόδου από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου του 2009 είναι τόσο, που αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι αυτό αναγκάζει σε συσσώρευση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο διάστημα.

Πριν από ένα χρόνο οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν τιμές που αντιστοιχούσαν σε minimum 12 ετών και χθες με την βοήθεια των εταιρικών αποτελεσμάτων ο Standard & Poor's 500 στάθηκε με οριακή άνοδο στις 1140,45 μονάδες. Το ράλι που διαρκεί ένα χρόνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των χρηματιστηρίων και οι επενδύτες φάνηκε ότι το υπολογίζουν αν και το πετρέλαιο υποχώρησε ελαφρά αλλά έμεινε πάνω από τα 81 δολάρια και αυτή η πτώση οφείλεται στην ισχυροποίηση του δολαρίου.

Οι Ασιατικές αγορές στην πλειονότητα τους έκλεισαν με κέρδη εκτός του χρηματιστηρίου της Σαγκάης και του NIKKEI που υποχώρησαν κατά 0,95% και 0,04%. Το γεγονός ότι και αυτά έκλεισαν κοντά στα υψηλά έξη εβδομάδων είναι ενδεικτικό της επιμονής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην ανάληψη κινδύνου που αρκετοί έβλεπαν να περιστέλλεται.

Το ΧΑ μετά τις δυο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας έχει σταθεί στα επίπεδα των 2080 μονάδων για τον ΓΔ αλλά αυτές οι δύο συνεδριάσεις εκτός του ότι άφησαν τους βασικούς δείκτες σχεδόν αμετάβλητους έδωσαν διαφορετική πορεία και τελική μεταβολή ως προς τους επιμέρους τίτλους.

Ξεχωρίζουν από τον FTSE20 για τις απώλειές τους σε δυο μέρες οι ΒΙΟΧΚ -8,6%, ΑΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΚΥΠΡ, ΠΕΙΡ, και ΤΙΤΚ με απώλειες ανά συνεδρίαση πάνω από 1%. Από τις ανοδικές Ξεχώρισαν ΕΕΕΚ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ,και ΟΠΑΠ. Οι μάχες για την τιμή που θα έχει στο κλείσιμο η ΕΤΕ συνεχίζονται.

Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών που συνιστούν τον LiqMid είναι καλύτερη και αυτό μας δίνει σημάδια, τεχνικά, ότι θα συνεχιστεί η προτίμηση των θεσμικών σε τοποθετήσεις επί μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν αρκετές λεπτομέρειες της οικονομίας μιας χώρας που δανείζεται… με επιτόκιο αντίστοιχο εκείνου που ζητείται στις ΗΠΑ για στεγαστικό δάνειο ευκατάστατου ιδιώτη.

Μπορεί λοιπόν να συνεχίσουν την άνοδό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά στο ΧΑ από την δυναμική στα παράγωγα δεν τεκμαίρεται ισοδύναμη αισιοδοξία. Το momentum εξακολουθεί να υπαγορεύει τις κινήσεις των επενδυτών και μετά από δυο συνεδριάσεις με αποτέλεσμα εντός εκτός και επί τα αυτά, είναι πιθανό στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, να δοθεί μια αποφασιστικότερη ώθηση στις τιμές των μετοχών, ώστε οι ανοδικές να συνεχίσουν την κερδοφόρα πορεία τους και οι πιεσμένες να υποχωρήσουν περισσότερο. Αναμένεται συνεπώς διαχωρισμός της ήρας από το σιτάρι ( της εποχής) που το μέγεθός του θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμετοχής στις συναλλαγές των ξένων θεσμικών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα