Mεγάλωσε το discount στα παράγωγα

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 10:09

Μεγάλες κινήσεις στην αγορά παραγώγων που γίνονται αρκετά πριν την εκπνοή των σειρών Μαρτίου υπογραμμίζουν την άποψη των επαγγελματιών που δεν την έχουν διατυπώσει δημόσια, πως κάτι άλλαξε στο κλίμα των συναλλαγών του ΧΑ από την κινητικότητα των ελλήνων αρμόδιων επί των οικονομικών της χώρας.

Τεχνικά τα στοίχημα είναι η υπέρβαση των επιπέδων των 1040 μονάδων για τον FTSE20 αλλά το τμήμα που παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος είναι τα options αυτού του δείκτη. Εκεί έχουν αλλάξει συνήθειες οι επενδυτές.

Επιλέγουν συγκεκριμένα calls ή puts και στην ημερήσια διαπραγμάτευσή τους «λύνουν» τις διαφορές τους. Αν αυτό που συμβαίνει για ένα ή δυο το πολύ δικαιώματα την ημέρα ίσχυε για πολλές τιμές εξάσκησης και διαφορετικές λήξεις η αγορά παραγώγων θα λειτουργούσε ιδανικά για το μέγεθος των συναλλαγών του ΧΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ορισμένες λεπτομέρειες από την δυναμική των δικαιωμάτων προαίρεσης του 20άρη για να γίνει αντιληπτή η παρατήρηση μας. Στα calls λήξης Μαρτίου μειώθηκαν οι ανοικτές θέσεις για το call με τιμή strike τις 930 μονάδες κατά 72% χθες και αυξήθηκαν κατά 240% τα ανοικτά συμβόλαια στο call με τιμή strike τις 1100 μονάδες φθάνοντας τα 3166 μετά από ημερήσιο όγκο 2877 συμβολαίων!

Ο μέσος όγκος των calls ανά συνεδρίαση είναι κοντά στα 1000 συμβόλαια και η κλιμάκωση των όγκων στο συγκεκριμένο call ήταν από τις 5/3 ως τις 9/3 60, 147, 2877 συμβόλαια. Στα puts της ίδια λήξης τα ανοικτά συμβόλαια στις 1100 μονάδες είναι 3130 ενώ το open interest στο strike των 930 μονάδων από 1050 συμβόλαια στις 5/3 έπεσε στα 158 στις 8/3.

Εκτιμούμε ότι η αγορά παραγώγων έχει τουλάχιστον κατασταλάξει στις τιμές των ορίων μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί η υψηλή κεφαλαιοποίηση και είναι οι 930-1100 μονάδες. Το κλείσιμο χθες έδειξε ότι μπορεί να βρεθεί ψηλότερα καθώς ισορρόπησε πάνω από το μέσον της απόσταση που χωρίζει τις δυο αυτές τιμές όρια. Μεγάλωσε το discount χθες παρά το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές στην διαπραγμάτευση του ΣΜΕ λήξης Μαρτίου του 20άρη σημειώθηκαν στο τέλος και ήταν οι 1043 μονάδες. Δεν κατέστη δυνατό να πληροφορηθούμε αν δεν πρόλαβαν να ενσωματώσουν το θετικό άνοιγμα της Wall Street ή δεν θέλησαν οι επενδυτές να αισιοδοξήσει με μείωση του discount η αγορά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του από -0,2% σε -0,6% χονδρικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα