Βουλγαρία: Δεν υπάρχουν εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 11:16

Δεν υπάρχει εκροή κεφαλαίων από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, δήλωσε χθες σε ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κ. Ντιμίτερ Κόστοβ, προσθέτοντας πως δεν υφίσταται ουσιαστική επίδραση της ελληνικής κρίσης προς τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις κίνησης κεφαλαίων αλλά από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, επεσήμανε ο κ. Κόστοβ, αποδίδοντας την κίνηση αυτή στο γεγονός πως οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο στη Βουλγαρία ως μικρότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΕΤΒ) παρακολουθεί συνεχώς όλες τις τράπεζες αλλά δεν έχει ενδείξεις πως συμβαίνει κάτι εξαιρετικό στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο υποδιοικητής της, συμπληρώνοντας πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ οι περισσότερες μάλιστα από αυτές συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες της εγχώριας αγοράς βάσει των τραπεζικών δεικτών. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων καταγράφουν πολύ υψηλότερη κερδοφορία στη βουλγαρική αγορά σε σχέση με τις μητρικές τους τράπεζες και δεν υπάρχει καμία λογική στο να καταστραφεί κάτι το οποίο λειτουργεί καλά και είναι κερδοφόρο, υποστήριξε ο κ. Κόστοβ, προσθέτοντας πως το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι ολοκληρωμένο με δυνατό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΕΤΒ, κ. Ιβάν Ίσκροβ είχε επισημάνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, ανεξάρτητα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ίσκροβ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα