H Ελλάδα εργάζεται προκειμένου να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τα δημοσιονομικά της προβλήματα αποδίδοντάς τα στους κερδοσκόπους.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε, από τη στιγμή που κάνουμε ό,τι χρειάζεται, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίδραση και ότι δεν θα υπάρχουν δυνάμεις που θα λειτουργούν εναντίον μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
Τόνισε μάλιστα πως αν υπάρξει περίπτωση κερδοσκοπίας, υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες εναλλακτικές σκέψεις και το γεγονός ότι μπήκε μπροστά δυναμικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρέμβει στις αγορές δημιουργεί προϋποθέσεις δανεισμού της χώρας με καλά επιτόκια.
Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα οι τέσσερις ηγέτες της πρωτοβουλίας κατά της κερδοσκοπίας (Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Παπανδρέου) θα στείλουν επιστολή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία μηχανισμών αντίδρασης.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη μήνις των κερδοσκόπων, απάντησε ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν είναι να καταλάβουν ότι αν δεν αντιδράσουν θετικά θα πρέπει να αισθανθούν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως τα εργαλεία παρέμβασης δεν είναι ακόμα θεσμοθετημένα, αλλά αν χρειαστεί μπορούν να λειτουργήσουν. Και αυτό, συμπλήρωσε, είναι το μήνυμα.
«Παραμένει στο τραπέζι το ΔΝΤ»
O κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει στο τραπέζι μέχρι τουλάχιστον την ημέρα της κρίσης όπως τη χαρακτήρισε, εννοώντας την ημέρα που θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Ταμείο. Και αυτό, όπως ανέφερε, συμβάλλει και στην κινητοποίηση της Ευρώπης.
Για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Σχετικά με δηλώσεις της κ. Μέρκελ που αφορούν στη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και την έξοδο από το ECOFIN κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης που θα κατέφευγε σε αυτό, ακόμα και την στάση πληρωμών από τα κοινοτικά ταμεία ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα αυτά ισχύουν σήμερα μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ και πρόσθεσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που πήρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει τα δικά της μέτρα χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία δεν θα ήξερε ποιά θα ήταν τα μέτρα.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι εάν ισχύσουν όσα περιλαμβάνονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ και στο ΕΝΤ θα πρόκειται για αντίφαση, καθώς οι προσφυγές είτε στο ΔΝΤ είτε στο ΕΝΤ θα γίνονται για να πάρουν οι χώρες χρήματα και όχι για να τους περικοπούν χρήματα.
Μήνυμα και στο εσωτερικό
Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κανένας, σημείωσε, δεν θέλει να λαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε «έκτακτα μέτρα» για τη σωτηρία της πατρίδας.
Υποστήριξε ακόμη πως όλες αυτές οι αντιδράσεις δημιουργούν μια συγκεκριμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό η οποία μπορεί να γίνει εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός. Επίσης επέστησε την προσοχή στους στόχους των διαδηλώσεων. Διότι, όπως ανέφερε, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την κρίση, ενώ εκτίμησε πως κάποιες διαδηλώσεις ενδεχομένως να στρέφονται και κατά των προσπαθειών να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση στην οποία άλλοι την έφεραν.
«Ο παράγων μισθός δεν είναι κυρίαρχος στην ανταγωνιστικότητά μας»
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να ανταγωνιστεί η Ελλάδα στο κόστος εργασίας την Κίνα ή την Τουρκία. Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι ο παράγων μισθός είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Κινητοποίηση για το στοίχημα της ανάπτυξης»
Ερωτηθείς αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο λόγος που ελήφθησαν τα ήδη ισχύοντα μέτρα ήταν οι προβλέψεις για την ύφεση που σημειώνεται σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Και πρόσθεσε πως στόχος είναι να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης. Και επισήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν παραγωγικές επενδύσεις παρά μόνο κάποιες εξαγορές και πως αν υπήρχαν παραγωγικές επενδύσεις δεν θα είχαμε σήμερα το έλλειμμα που έχουμε.
«¶λλαξε άρδην η εικόνα της Ελλάδας»
Κάνοντας απολογισμό της περιοδείας του σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως η εικόνα της χώρας στο πολιτικό επίπεδο στο εξωτερικό άλλαξε άρδην ως αποτέλεσμα της περιοδείας που έκανε ο πρωθυπουργός σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον.
Αποτιμώντας ειδικότερα την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η έκβαση ήταν πολύ θετική τόσο από την πλευρά της αντιμετώπισης των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία καθώς υπήρξε στήριξη των προσπαθειών.
Χαρακτήρισε δε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης την άρση της βίζας, ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσής της.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, επισήμανε ότι είδε μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευαισθησία και πατριωτισμό στον ελληνισμό της διασποράς μετά και τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους. Και δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλλουν με επενδύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ωστόσο, όπως είπε, οι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναδεικνύουν τις ασθένειες του δημόσιου τομέα με την πελατειακή αντίληψη και πρόσθεσε πως αν χρειάζεται μέσον για να κάνει κάποιος μια επένδυση αυτό αποτρέπει τον επενδυτή και μπορεί να βοηθήσει την κερδοσκοπία.
Για Κυπριακό, ΠΓΔΜ, ελληνοτουρκικά
Εκτός από την οικονομία, επί τάπητος τέθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όσα συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ ο ίδιος έθεσε την εθνική κόκκινη γραμμή για μια ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί κατανοούν την ελληνική θέση και δείχνουν διάθεση στήριξης της προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος στη βάση που του θέτει η Ελλάδα.
Για το Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση.
Το βαθύτερο πρόβλημα αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε, είναι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και της έλλειψης βούλησής της να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τη λύση του προβλήματος με αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να συμβαδίζουν. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι θέμα βούλησης από την πλευρά της Τουρκίας να σεβαστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να εγκαταλείψει την απειλή για τα ελληνικά νησιά, για να μπορούμε να μιλάμε ως καλοί γείτονες.
«Οι παρεξηγήσεις διευθετούνται»
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή πρόσφατες διαφοροποιήσεις στελεχών του κινήματος από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι μπορεί να ακούγονται διάφορες φωνές, ωστόσο οι παρεξηγήσεις διευθετούνται, η ΚΟ και η κυβέρνηση δουλεύουν και συντεταγμένα προχωρούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ