Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 08:50

Πάνω από τα 82 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση του καυσίμου θα ανακάμψει καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνεται.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,3% σήμερα, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τις φορτώσεις στα τέλη του μήνα λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Ο πληθωρισμός στη χώρα υπερέβη τις αποδόσεις των καταθέσεων ιδιωτών για πρώτη φορά σε 16 μήνες, καθιστώντας δυσκολότερο για τους αξιωματούχους να περιορίσουν τις προσδοκίες για αύξηση τιμών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 82,20 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στη 1:28 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2 σεντς, φθάνοντας στα 82,11 δολάρια. Τα συμβόλαια του καυσίμου οδεύουν να σημειώσουν άνοδο αυτήν την εβδομάδα, μετά από αύξηση 2,3% που σημείωσαν την προηγούμενη.

Το πετρέλαιο ταλαντεύθηκε χθες καθώς το δολάριο άλλαξε πορεία έναντι του ευρώ εξ αιτίας των αντικρουόμενων οικονομικών ειδήσεων. Εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν μείωση του εμπορικού ελλείμματος, καταδεικνύοντας χαμηλότερη ανάκαμψη, ενώ οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας περιορίστηκαν.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3694 έναντι του ευρώ στη 1:06 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, από 1,3681 που ήταν χθες.

Ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τις εξαγωγές μετά την ισχυρή ζήτηση της Κίνας τις τέσσερις εβδομάδες που θα λήξουν στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με την Oil Movements. O Οργανισμός θα αυξήσεις τις εξαγωγές δια θαλάσσης στα 23,2 εκατ. βαρέλια ημερησίας, 0,9% υψηλότερα, από 23 εκατ. τον μήνα που έληξε στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στο Χάλιφαξ.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 17 Μαρτίου. Ο επικεφαλής της National Oil Corp., της Λιβύης, Shokri Ghanem, είπε στις 9 Μαρτίου ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καινούργια απόφαση από τον Οργανισμό.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν 2,7% τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 μήνες, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο.

Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 44,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στοιχεία έδειξαν επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα αγόρασε 59% περισσότερο αργό τον μήνα που πέρασε, φθάνοντας στα 4,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και κατέστη καθαρά εισαγωγική χώρα καυσίμου και πάλι, μετά την οικονομική ανάκαμψη που τόνωσε τη ζήτηση.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 80,37 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς υψηλότερα, στη 1:27 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες οι τιμές του υποχώρησαν 20 σεντς, κλείνοντας τα 80,28 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα