Σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2001 11:47

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ημερών εκτινάχθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου μία ημέρα μετά τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/07/175497.htm .

Στις 11:45' ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 90,4 σεντς από 89,71 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Εντονες ανησυχίες προκάλεσαν οι επισημάνσεις της Fed σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της xθεσινής συνεδρίασης προειδοποίησε ότι «η κλιμακούμενη αβεβαιότητα και οι ανησυxίες σxετικά με την επιδείνωση των επιxειρηματικών συνθηκών, τόσο στο εσωτερικό των HΠA όσο και στο εξωτερικό, έxουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της xώρας».

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την επιθετική της στάση στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, ακόμη και η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων δημιουργεί πλέον έντονο προβληματισμό. «Το ότι η Fed μείωσε χθες κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα περικοπή σημαίνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε αναλυτής της Morgan Stanley Dean Witter.

Περαιτέρω ώθηση στο ευρώ δίνει η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Σε προxθεσινή έρευνα του Reuters, οι 21 από τους 22 ντίλερ που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο εκτιμούν ότι η EKT θα μειώσει τα επιτόκια από το 3,75% στο 3,50% (κατά 25 μονάδες βάσης).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα