Frigoglass: Κάμψη 84,4% στα ετήσια κέρδη

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 09:30
UPD:09:43

Στα €3,0 εκατ. διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Frigoglass το 2009, παρουσιάζοντας μείωση 84,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κερδοφορία της επιβαρύνθηκε από τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή και από τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.

Το καθαρό κέρδος επηρεάστηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο από μια αναδρομική έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις Ελληνικές επιχειρήσεις και ανήλθε σε €5,5 εκατ. για την Frigoglass. Εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς το Καθαρό κέρδος για το σύνολο του έτους ανήλθε σε €8,5 εκατ., σημειώνοντας μείωση της τάξης του 56,1% έναντι του 2008.

Οι Ενοποιημένες Πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30,8% σε €337,6 εκατ. για το σύνολο του 2009. Το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42,4% σε €91,4 εκατ., αντικατοπτρίζοντας μια διαδοχική βελτίωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Όπως σημειώνει η Frigoglass σε ανακοίνωσή της, η πορεία του έτους ενισχύθηκε από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Νιγηρίας, που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 2,4% σε ευρώ. Αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση των πωλήσεων του Κλάδου Ψύξης κατά 36,1% σε €263.4 εκατ., αποτελώντας πλέον το 78% των συνολικών πωλήσεων σε σχέση με το 84% τον προηγούμενο χρόνο.

Οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 63,9% για το σύνολο του έτους, ενώ αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο με σημαντικές συνεισφορές από Ρωσία και Πολωνία. Οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη σημείωσαν μείωση της τάξης του 44,3% για το σύνολο του έτους, κυρίως εξαιτίας σημαντικών μειώσεων στην Γερμανία και στην Ιταλία.

Οι πωλήσεις στην γεωγραφική περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο της τάξης του 73.9% για το σύνολο του έτους κυρίως ωθούμενες από την Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα. Οι πωλήσεις στην Αφρική/Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 16,5% για το έτος, σημειώνοντας βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο ωθούμενες από την Νότιο Αφρική και την Κένυα.

Σε ενοποιημένο επίπεδο το Λειτουργικό Κέρδος (ΕΒΙΤ) μειώθηκε κατά 38,8% το 2009 σε €28,9 εκατ., αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των πωλήσεων και την αντίστροφη λειτουργική μόχλευση. Οι Καθαρές Εισροές μετά από Λειτουργικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες βελτιώθηκαν σημαντικά από μια εκροή ύψους €6,5 εκατ. το 2008, σε μια εισροή ύψους €35,3 εκατ., παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό ήταν αποτέλεσμα της αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και της μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΡΙΓΟ



Σχολιασμένα