Le Monde: Πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 20 - 25 δισ. ευρώ

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 17:41
UPD:20:03

Σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Όπως αναφέρει η "Monde", τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα πως στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου αυτού στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Υπογραμμίζεται δε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο σε περίπτωσης ανάγκης.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν, η ΕΕ εξετάζει δύο εναλλακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, είτε μέσω διακρατικών δανείων υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε μέσω κοινοτικού δανεισμού με εγγυήσεις κρατών μελών της ΕΕ.

Εκτιμά δε ότι η εφαρμογή του πρώτου τρόπου στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή, μέσω διακρατικών δανείων, θα ήταν ευκολότερη βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, η αυστριακή εφημερίδα Kurier υποστηρίζει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι έτοιμες να προσφέρουν 10 δισ. και 20 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να συγκεντρώσει τα 55 δισ. ευρώ που χρειάζεται φέτος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εγκρίνει το σχέδιο αυτό.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Αυτό αποτελεί τη βάση των ενεργειών μας. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συστάσεις της Κομισιόν και είμαστε βέβαιοι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το πετύχει αυτό, αν και είναι δύσκολο. Γι' αυτό, δεν αποτελεί θέμα η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μίκαελ Όφερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα