Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup - Ecofin

K. Λαγκάρντ: Πρόωρο οποιοδήποτε βήμα για την Ελλάδα
Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 13:56
UPD:15:58

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι και πάλι η ελληνική οικονομία και το υπό εξέταση σχέδιο στήριξης της χώρας μας.

Παρά τις πληροφορίες που θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνούν για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ Κριστίν Λαγκάρντ αμφιβάλλει για το κατά πόσο το αυριανό συμβούλιο θα φθάσει σε τελική συμφωνία.

K. Λαγκάρντ: Πρόωρο οποιοδήποτε βήμα

Συγκεκριμένα, σε σημερινές της δηλώσεις, η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι αύριο δεν θα ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Σίγουρα δεν αναμένω τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης αύριο, καθώς κάτι τέτοιο είναι εντελώς πρόωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί σε μεγάλο βαθμό με ιδίες δυνάμεις, μέσω των μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνουν μείωση των εγχώριων δαπανών ίση με το 2% του ΑΕΠ.

Θολώνουν το τοπίο δημοσιεύματα και αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων

Ανώτατη κοινοτική πηγή που επικαλείται το Reuters, σημείωσε το Σαββατοκύριακο, ότι εξετάζεται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων για τη λήψη δανείων.

«Η Ελλάδα πρέπει αρχικά να δείξει ότι έχει προβεί στα κατάλληλα βήματα για να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, πριν δεχθεί βοήθεια από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ewald Nowothy, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ στην αυστριακή τηλεόραση. «Οσοι είναι μέλη της Ένωσης πρέπει να τηρούν τους κανόνες», πρόσθεσε.

Ο διεθνής Τύπος τις τελευταίες ημέρες έχει φιλοξενήσει διάφορα υπό συζήτηση σενάρια διάσωσης της Ελλάδας, προς το παρόν ωστόσο η Κομισιόν δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως κανένα δημοσίευμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανόν να καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για έναν μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα διατεθούν χρήματα, εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει βοήθεια, δήλωσε χθες κοινοτική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η Ευρωζώνη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ξεκαθάρισε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδοντας δημοσίευμα της Guardian, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε σχέδιο διάσωσης της χώρας μας.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Τοντ, προσθέτοντας πως «το ζήτημα της Ελλάδας είναι ακόμη υπό επεξεργασία» και πως «προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα». «Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε στο χθεσινό της φύλλο πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε «συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση».

Νωρίτερα το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είχε διαψεύσει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα