To πρόγραμμα του Ecofin

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010 17:45

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, αύριο, Δευτέρα 15, και μεθαύριο, Τρίτη 16 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ:

(i)Τρέχουσα οικονομική κατάσταση: Βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της Ε.E., στις 25 Φεβρουαρίου, συνάγεται ότι η οικονομία της Ε.Ε. ανακάμπτει σταδιακά, αλλά εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009, καθώς άρχισε να εξασθενεί η επίδραση ορισμένων προσωρινών παραγόντων. Τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έλαβε η Ε.Ε. και οι βασικοί εμπορικοί της εταίροι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, συγκριτικά με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, για το 2010, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στο σύνολο της Ε.Ε. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες για το 2010, στο 1,4% και 1,1% για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα.

(ii) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1606/2002, όλες οι εισηγμένες επιχειρήσεις των Κρατών Μελών εφαρμόζουν υποχρεωτικά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, έκανε επιτακτική την ανάγκη προσαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στα νέα δεδομένα. Ο Οργανισμός Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε οδηγία για την εύλογη αξία χρηματοοικονομικών στοιχείων σε αγορές χωρίς ρευστότητα, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα επαναταξινόμησης χρηματοοικονομικών στοιχείων. Στο γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης και βελτιστοποίησης του λογιστικού χειρισμού των χρηματοοικονομικών προϊόντων, εντάσσεται και η αντικατάσταση του ισχύοντος ΔΛΠ 39, με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9, που εκδόθηκε πρόσφατα αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αφορά την αναγνώριση και κατηγοριοποίηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στο πρόγευμα του προσεχούς Συμβούλιο ECOFIN θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, κ. Sir David Tweedie.

Β. ECOFIN:

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

- Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων

- Φορολογία: ΦΠΑ - Οδηγία σχετικά με την τιμολόγηση

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα

Στις 8 Μαρτίου 2010, και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου ECOFIN της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Με βάση την ως άνω έκθεση, η Ε. Ε. εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογούνται οι μέχρι στιγμής ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές. Συνάγεται ότι, η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του ΠΣΑ, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και υιοθετήθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010 (μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ). Στα επόμενα στάδια, η Ε. Ε. θα αξιολογήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2011-2012.

2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

α. Ε.Ε. 2020: Το Συμβούλιο καλείται να υιοθετήσει σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Στρατηγική Ε.Ε. 2020. Η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη θωράκιση της οικονομίας της Ε. Ε. για την επόμενη δεκαετία. Προσδιορίζονται δε τρεις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη που πρέπει να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και είναι οι εξής:

· η έξυπνη ανάπτυξη αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας οικονομίας που θα βασίζεται στη γνώση, και την καινοτομία

· η βιώσιμη ανάπτυξη που προωθεί μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενεργειακά αποδοτική και ανταγωνιστική

· η ανάπτυξη που θα στηρίζει την υψηλή απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την απόκτηση δεξιοτήτων και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

β. Στρατηγικές εξόδου: Το Συμβούλιο θα συζητήσει την πορεία εξόδου από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων στην αγορά εργασίας και αγαθών.

γ. Χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής: Στο Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση για τις οικονομικές πτυχές της κλιματική αλλαγής, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις συζητήσεις μετά και από τα περιορισμένα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας στο κοντινό μέλλον.

3. Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2011

Η Προεδρία διαμόρφωσε σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επεξεργάστηκε η Επιτροπή προϋπολογισμού του Συμβουλίου, και υποβάλλεται στο προσεχές Συμβούλιο ECOFIN για έγκριση.

Γ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Στρατηγική Ε.Ε. 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα