Με αρνητικό πρόσημο Dow Jones και Nasdaq

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2002 18:11

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την αποκόμιση των πρόσφατων κερδών προβαίνουν οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκη, καθώς τα σημερινά νέα -τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων- δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα, το ιδιωτικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ανακοίνωσε ότι ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών υποχώρησε το Σεπτέμβριο κατά 0,2% έναντι πτώσης 0,1% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Αύγουστο. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά πτώση του εν λόγω δείκτη, ο οποίος παρέχει ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο προσεχές εξάμηνο.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, δήλωσε ότι η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο δεν αναμένεται να συνεχιστεί με το ρυθμό του πρώτου τριμήνου. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις της Microsoft στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 28% προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές.

Η μετοχική τιμή της κορυφαίας εταιρείας λογισμικού στον κόσμο υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,01% συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά τις μετοχές ομοειδών εταιρειών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφει και η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Merck. Η UBS Warburg προέβη σήμερα σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για την παραπάνω μετοχή σε «διακράτηση» από «αγορά».

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της 3M παρά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας στο παραπάνω χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 545 εκατ. δολ. ή 1,38 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η αύξηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο παραπάνω χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν στα 4,14 δισεκ. δολ. από 3,96 δισεκ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2001 ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η διοίκηση της 3M ανακοίνωσε ωστόσο ότι παραμένει επιφυλακτική εξαιτίας της παρατεταμένης εξασθένησης της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα