ΓΓΕ: Δύο λεπτά η αύξηση στη βενζίνη λόγω ΦΠΑ

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 11:48
UPD:17/03/2010 10:48

Ελέγχους πραγματοποιούν από το πρωί τα συνεργεία ελέγχου στην αγορά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ομαλή μεταβαση στον αυξημένο ΦΠΑ. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, στην πλειονόητά τους τα πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν μεταφέρει μόνο τα δύο λεπτά που αντιστοιχούν στην προσαρμογή του ΦΠΑ.

Όσον αφορά φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, ο κ. Κομνηνός υπενθύμισε πως έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να επιβληθεί πλαφόν στις γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου κατ' επανάληψη διαπιστώνονται προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, στα καταστήματα λιανεμπορίου διαπιστώνεται ότι τηρείται η δέσμευση για απορρόφηση της αύξησης. «Αν και επιβάλλεται εξονυχιστικός έλεγχος στην αγορά, διότι κάποιοι αποροφούν τον ΦΠΑ μόνο στα ιδιωτικής ετικέτας προιόντα, άλλοι δηλώνουν ότι η δέσμευση αφορά όλα τα προιόντα», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί και η συγκρότηση της διεύθυνσης ελέγχου μονοπωλίων ώστε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στην αγορά.

Τέλος σχετικά με το παρατηρητήριο τιμών, ο κ. Κομνηνός ξεκαθάρισε πως από αύριο, όποιο πρατήριο υγρών καυσίμων δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα συμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.

Επειδή δεν είναι ξεκάθαρο στο νόμο ποια είναι η αισχροκέρδεια και ποια η κεροδσκοπία, πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια νομικής διευκρίνησης αυτής της διαφοράς.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα