Αλμούνια: Δεν αποτελεί προτεραιότητα το ΕΝΤ

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 13:54
UPD:14:32

O επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί η δημοσιονομική επαγρύπνηση των κρατών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να προσέξει κανείς και άλλες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων.

Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να δανείζει σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι μακροπρόθεσμα μια εύστοχη ιδέα, όμως η ζώνη του ευρώ έχει πιο επείγουσες προτεραιότητες, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Ο Αλμούνια δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί η δημοσιονομική επαγρύπνηση των κρατών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να προσέξει κανείς και άλλες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων.

«Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη», δήλωσε ο ισπανός επίτροπος σε μια διάσκεψη στη Μαδρίτη.

«Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε, τόνισε ωστόσο πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δεν σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Ο Αλμούνια είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο δημοσιονομικός συντονισμός, πέραν της διευθέτησης της ελληνικής κρίσης, για να ξαναμπεί η οικονομία της ΕΕ στο δρόμο της ανάπτυξης.

«Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του συνόλου της Ευρωομάδας (...) δεν θα συνιστούσα να παίξουν σκεπτόμενοι μόνο μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να προσέξουμε και τις άλλες ανισορροπίες», συμπλήρωσε ο Αλμούνια, «όπως αυτές του ισοζυγίου πληρωμών, αυτές που προκαλούνται από το κόστος εργασίας ανά μονάδα και επίσης από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα», αναφερόμενος στις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέκρινε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα