«Όχι» ΥΠΕΚΑ σε αύξηση περιβαλλοντικών φόρων - διοδίων

Έκθεση ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα 2000-2009
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 16:39

Απέκλεισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη το ενδεχόμενο αύξησης των περιβαλλοντικών φόρων και των τιμών των διοδίων. «Το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία», υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Κατά την παρουσίασεη των αποτελεσμάτων της «Έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα 2000-2009», η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι στις άμεσες κινήσεις του ΥΠΕΚΑ για την προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται η κατάθεση στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ολοκλήρωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, καθώς και η θέσπιση, εντός της εβδομάδος, της Επιτροπής Ελέγχου.

Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει, μετά το Πάσχα, πρόταση νομοθετικής πράξης για την αυθαίρετη δόμηση και το νησιωτικό χώρο με στόχο την αποφυγή της διασποράς δόμησης στα νησιά.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του υπουργείου για τη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου στην Αθήνα.

Εξάλλου, στον δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο, τα πρώτα ευρήματα της τηλεπισκόπησης για αυθαίρετη δόμηση στα καμένα της ανατολικής Αττικής.

Όπως προαναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων για το περιβάλλον, όπως και το ενδεχόμενο νέας αύξησης των τιμών των διοδίων, στην οποία επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ¶νχελ Γκουρία, με στόχο όπως είπε, «την επέκταση της χρήσης πράσινων φόρων ως τμήμα της ευρύτερης πρόκλησης της δημοσιονομικής ανασύνταξης της Ελλάδας».

Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο ένταξης στα φορολογικά μέτρα τριών ρυθμίσεων που προτείνει το ΥΠΕΚΑ.

Πρόταση OOΣΑ για επιβολή πράσινων φόρων

Kατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία πρότεινε μεταξύ άλλων την αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων στην Ελλάδα και τη μείωση των φόρων απασχόλησης.

Όπως είπε, τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα μπορούν να κατευθυνθούν στην ανακούφιση των πιο φτωχών τμημάτων του πληθυσμού. Αναφερόμενος σε διαπίστωση της έκθεσης, σημείωσε ότι «το ποσοστό των φόρων στις τιμές των καυσίμων έχει μειωθεί, τα τέλη των διοδίων δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό και στους φόρους οχημάτων δεν λαμβάνεται υπόψη η απόδοση των καυσίμων του οχήματος σε ικανοποιητικό βαθμό».

Εξάλλου ο γ.γ. του ΟΟΣΑ τόνισε την ανάγκη εισαγωγής της προστασίας της βιοποικιλότητας στις γεωργικές και άλλες τομεακές πρακτικές.

«Το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα επιμείνει σε αυτή την επιλογή κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, παρά το υψηλό χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Γκουρία ενημέρωσε για τη συζήτηση την οποία είχε σήμερα με την κ. Μπιρμπίλη αναφορικά με τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στην Αίγυπτο για το νερό, στο πλαίσιο του "Εθνικού Διαλόγου για το Νερό στην Αίγυπτο" που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Παγκοσμιοποίησης του διεθνούς οργανισμού.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Διεξαγωγής Εκθέσεων Περιβαλλοντικών Επιδόσεων ΟΟΣΑ, Μπρένταν Γκιλέσπι, έκανε μία παρουσίαση των κύριων συστάσεων του διεθνούς οργανισμού προς στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε δέκα από τις συνολικά 44 συστάσεις. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης του περιβάλλοντος στο πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ανάγκη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την βιοποικιλότητα, καθώς και την ανάγκη ολοκλήρωσης του δασολόγιου, της ενίσχυσης της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και της αλλαγής της πολιτικής άρδευσης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα