ΠΕΒΧΒΜ: Πτώση άνω του 20% στον κλάδο οικοδομικών χρωμάτων το 2009

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 18:55

Πτώση άνω του 20% κατέγραψε το 2009 ο κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων, ο οποίος υφίσταται μεγάλες πιέσεις, λόγω της σημαντικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2010 κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ζήτημα αυτό απασχόλησε τη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιομηχανιών Χρωμάτων και Μελανών (ΠΕΒΧΒΜ) την περασμένη εβδομάδα, με τον κλάδο να ζητά επειγόντως μέτρα, που θα τονώσουν τη δραστηριότητα, κυρίως, σε υφιστάμενα, αλλά και νέα κτίρια.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΒΧΒΜ, Πέτρος Κατσαμπούρης, «η κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί με φορολογικά μέτρα και άλλα κίνητρα, που θα ενισχύσουν τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις των κτηρίων. Η χρωματοβιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει, πέρα από τη συντήρηση και την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, και σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, την εξοικονόμηση ενέργειας, με τη χρήση ψυχρών χρωμάτων, που έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν την απορρόφηση της θερμότητας. Δεδομένου ότι σε ένα μήνα ξεκινά η περίοδος όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες συντηρήσεις κτηρίων, θα επιμείνουμε προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής χρωμάτων, βερνικιών και μελανών, έχουν συνολικό κύκλο εργασιών άνω του μισού δισ. ευρώ, απασχολώντας 2.000 εργαζόμενους, με εξειδικευμένες γνώσεις.

Η παροχή κινήτρων για την επισκευή και αναβάθμιση των κτηρίων σε συνδυασμό με άλλα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα συγκρατήσει τις απώλειες συνολικά στον κλάδο όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά και σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα, συγκρατώντας την απασχόληση και αυξάνοντας, ταυτόχρονα, τα έσοδα του δημοσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις πώλησης χρωμάτων και συναφών υλικών αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επισφάλειες για τις βιομηχανίες του κλάδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα