Γ. Παπακωνσταντίνου: Θετικό σήμα για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 14:19
UPD:14:39

Την ικανοποίηση του για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ θετικό βήμα».

Bρυξέλλες

Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ θετικό βήμα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καλό θα είναι οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σύντομα».

«Φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα πρόκειται για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Καλό θα είναι οι αποφάσεις να ληφθούν σύντομα, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Κάποια ζητήματα στο σχέδιο στήριξης παραμένουν ανοιχτά, όπως ποιες χώρες θα συμμετέχουν ή ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε εθελοντική βάση με διμερή η πολυμερή συμμετοχή, ενώ η Κομισιόν πιθανώς να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

«Θα θέλαμε να υπάρχει γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η Γερμανία δεν είναι αρνητική επί της αρχής για το μηχανισμό στήριξης, αλλά «το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη ώστε να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα.

Σε ερώτηση για την προοπτική δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι πρόκειται για μία καλή ιδέα, η οποία όμως αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το άμεσο μέλλον.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα