Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 14:27

«Τα ερωτηματικά παραμένουν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος των Financial Times.

Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent. Παρά την αυξανόμενη σύγκλιση Βερολίνου και Παρισιού σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, οι πρόσφατες συνομιλίες στις Βρυξέλλες έχουν φέρει στο προσκήνιο το χάσμα στη στάση των δύο χωρών όσον αφορά γενικότερα ζητήματα διακυβέρνησης, όπως η «Ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση» και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Τα ερωτηματικά παραμένουν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση αντιμετώπισε γενναία την απόφαση των Ευρωπαίων να συνδράμουν τη χώρα, παρά τις διαφωνίες για τα επιμέρους σημεία του σχεδίου. Η ιδέα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ήταν να πειστεί η Ελλάδα για την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να συνεχίσει να αντλεί χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές.

Τα ταμπού τους ξεπέρασαν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά στην παροχή βοήθειας σε «στριμωγμένα» κράτη, θέτοντας τις βάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg. Όπως υποστηρίζει, η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει την αγωνία των Ευρωπαίων ότι η κρίση στην Ελλάδα θα διαδοθεί επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στο ευρώ, γεγονός που τους ώθηση να πάρουν μια απόφαση στήριξης χωρίς προηγούμενο.

Στη στάση της Γερμανίας στις Βρυξέλλες επικεντρώνονται οι The New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν την απροθυμία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απλώσει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η αντίθεση της κοινής γνώμης στη Γερμανία στο ενδεχόμενο οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας, καθώς και οι τοπικές εκλογές το Μάιο.

«Η Ελλάδα μπορεί εύκολα να φανταστεί πάνω κάτω το μέλλον της», υποστηρίζει η The Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα. «Η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ συχνές θα είναι οι διαδηλώσεις στους δρόμους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι αγορές θα δανείσουν πιο εύκολα την ελληνική κυβέρνηση, αν και με σημαντικό πριμ στα επιτόκια δανεισμού, και σε περίπτωση που η χώρα δει τα δύσκολα, δόθηκαν εμμέσως οι εγγυήσεις ότι οι πλουσιότεροι και συνεπείς Ευρωπαίοι εταίροι της θα απλώσουν το χέρι τους για να τη σώσουν από τη χρεοκοπία.

«Λάδι στη φωτιά των γαλλογερμανικών σχέσεων» έριξε η κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, η οποία αναφέρεται στις ανησυχίες που εκφράστηκαν δια στόματος Λαγκάρντ ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας επιτείνει τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη. Στη θέση αυτή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών αναφέρεται και η Le Monde, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών.

Για τη στάση των ευρωπαϊκών κρατών που «απέφυγαν να προσδιορίσουν συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα» κάνει λόγο η ισπανική El Pais, αναφερόμενη στην άρνηση των Ευρωπαίων να παρέχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα