Η Αυστραλία το έτος 2050

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 17:20
REUTERS/ARUP

Αυστραλία, έτος 2050: ο πληθυσμός ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια, το θέρετρο Χρυσή Ακτή έχει καλυφθεί από νερό εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που προκάλεσαν οι κλιματικές αλλαγές, οι πολυκατοικίες χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες τροφίμων και οι άνθρωποι μετακινούνται με υπερθαλάσσια τραμ. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν αναγκάσει πολλούς Αυστραλούς να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους και να χτίσουν νέους, βασιζόμενοι στην ηλιακή ενέργεια.

Αυτό το σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» αποτελεί το βασικό άξονα της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Δεν είναι λίγοι οι αρχιτέκτονες και οι δημογράφοι που υποστηρίζουν ότι οι πόλεις της Αυστραλίας πρέπει να αλλάξουν πρόσωπο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμο, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές.

Παρότι επέζησε της διεθνούς κρίσης χάρη στην Κίνα που αγόραζε τους φυσικούς της πόρους και τις εξαγωγές της που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την οικονομία της, η μελλοντική ευμάρεια της χώρας είναι αμφίβολη εξαιτίας της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο. Η έκθεση αναφέρει ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% το 2050, κυρίως λόγω της μετανάστευσης.

Στους κερδισμένους αυτού του σεναρίου περιλαμβάνονται αναμφίβολα οι εταιρείες ακινήτων, όπως οι Lend Lease, Stockland και Mirvac Group, οι όμιλοι οικοδομικών υλικών, όπως οι Boral Ltd και CSR, καθώς και ο μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας ιδιωτικών νοσοκομείων, Ramsay Health.

Σύμφωνα με τους δημογράφους, πάντως, οι πόλεις της Αυστραλίας δεν χρειάζονται επέκταση των υποδομών τους, αλλά διασφάλιση της ισότητας των πολιτών όσον αφορά στην πρόσβαση των δημοτικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα