Ανοδο σημειώνει το αργό

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 07:47
UPD:07:58

Ανοδικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς η υποχώρηση του δολαρίου τόνωσε τη ζήτηση των επενδυτών και οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ σηματοδότησαν τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου.

Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε τέσσερις εβδομάδες χθες μετά την επιβεβαίωση της Standard & Poor’s Ratings Services για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ωθώντας υψηλότερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, θα διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα αμετάβλητη την παραγωγή του κατά τη σημερινή συνεδρίασή του στη Βιέννη.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 59 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 82,29 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 12:13 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 82,07 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 2,4%, τη μεγαλύτερη από τις 16 Φεβρουαρίου, κλείνοντας στα 81,70 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαιά του φέτος έχουν σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 3%.

Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειές του έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, στο 1,3783 από 1,3766 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος τονώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Χθες η Federal Reserve των ΗΠΑ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για «εκτεταμένη περίοδο» με στόχο τη στήριξης της οικονομίας. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης καυσίμων στον κόσμο.

Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά μέσα στο 2010 ο ΟΠΕΚ, και σύμφωνα με τα 11 από τα 12 μέλη του, η παραγωγή θα διατηρηθεί αμετάβλητη. Ο υπουργός Ενεργείας της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ, είπε χθες ότι υπάρχει πιθανότητα 50-50 αύξηση των στόχων παραγωγής κατά τη σύσκεψη του Οργανισμού τον Σεπτέμβριο.

Eπίσης σήμερα στις 10:30 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα αποθέματα του αργού, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 80,99 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Σήμερα στις 12:12 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 80,90 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα