Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 9,5% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 08:58
REUTERS/SHENG LI

Στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Κίνας το 2010, στο 9,5%, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο εκτίμησε ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει πιο αυστηρή την «μακροοικονομική πολιτική», μειώνοντας τα δάνεια και ελέγχοντας αποτελεσματικότερα τα δημοσιονομικά της, ενώ πρότεινε την ανατίμηση του νομίσματος για τον «έλεγχο του πληθωρισμού».

«Παρά την παγκόσμια ύφεση, η οικονομία της Κίνας μεγεθύνθηκε 8,7% το 2009 και η αναπτυξιακή της πορεία συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2010», με την ώθηση του κυβερνητικού διετούς προγράμματος τόνωσης της οικονομίας ύψους 4 τρισ. γιούαν (580 δισ. δολ.), ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της για την Κινεζική οικονομία.

Οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφεραν ότι οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να «ενισχυθούν», εν μέσω της ανάνηψης της παγκόσμιας οικονομίας, η δραστηριότητα στα ακίνητα «θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη», ενώ η εγχώρια κατανάλωση θα είναι «στέρεη».

Τον Ιανουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 9% του ΑΕΠ της Κίνας φέτος, ενώ ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το Πεκίνο έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας να φθάσει το 2010 το 8% περίπου.

Αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα εφέτος θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα