Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν οι δαπάνες στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές έκαναν λιγότερες αγορές ενδυμάτων και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με την έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης οι δαπάνες για την αγορά καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν σε ποσοστό 1,2% τον Σεπτέμβριο μετά από άνοδο 0,1% τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, Insee. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία θα υποχωρούσαν μόλις κατά 0,2%.
«Υπάρχει ανησυχία για τις καταναλωτικές δαπάνες», ανέφερε ο Thierry Morin, Chief Executive Officer (CEO) της Valeo S.A., που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων, συμπληρώνοντας ότι η παραγωγή οχημάτων στη Β. Αμερική και την Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστον σε ποσοστό της τάξης του 5% μέσα στο 2003.
Οι καταναλωτές, οι οποίοι διατήρησαν την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης εκτός ύφεσης, όταν οι εξαγωγές υποχώρησαν το περασμένο έτος, κάνουν λιγότερες αγορές, καθώς η ανεργία η οποία έφτασε πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 22 μηνών τον Αύγουστο, περιορίζει τα εισοδήματά τους. Οι δαπάνες των καταναλωτών αποτελούν περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ στη Γαλλία.
Τον περασμένο μήνα μειώθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, τη στιγμή που εταιρείες όπως η Vivendi Universal S.A. και η Infogrames S.A., ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού τους στη Γαλλία, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι περιορισμένη το τέταρτο τρίμηνο και θα διαμορφωθεί στο 1% για ολόκληρο το έτος, που είναι και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στο Μπαλί της Ινδονησίας και η έκρηξη στο γαλλικό τάνκερ Limburg στις ακτές της Υεμένης, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, επέδρασαν σημαντικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη των Γάλλων. Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν κατά κάποιον τρόπο και τις τιμές του αργού πετρελαίου οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 36% φέτος.
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ο οποίος διατηρήθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,3% μέχρι το τέλος του 2002, προέβλεψε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Insee.