ΥΠΟΙΑΝ: Ανάχωμα στην οικονομική κρίση το ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 16:29

«Η πρόκληση για μας είναι να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ ως καταλύτης για τις ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της αρχής του Νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ.

«Έχουμε 16 δισ. μπροστά μας για τα επόμενα τρία χρόνια και πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει η προσπάθεια αυτή ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση», επισήμανε η κα Κατσέλη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον επόμενο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 3,5% σε 15%, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ποιοτική επιλογή έργων μέσω συγκριτικής αξιολόγησής τους και παρατήρησε ότι «ως κυβέρνηση δεν θα κριθούμε για το αν έχουμε απορροφήσει όλα τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως για τη διοχέτευση των πόρων, ώστε να είναι παραγωγικοί και να συντελέσουν στην αναμόρφωση της χώρας».

Στρέφοντας την κριτική της, στις προηγούμενες διαχειριστικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, έκανε λόγο για σωρεία μη αξιολογημένων προτάσεων, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν το ΕΣΠΑ σε πολύ χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, τα οποία μέχρι τον Οκτώβριο δεν ξεπερνούσαν το 3,5 %.

Μεταξύ άλλων, η κα Κατσέλη προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, όσον αφορά στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 14 του εν λόγω ν/σχ που αφορά στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, υπενθύμισε ότι η χώρα μας σήμερα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και χρειάζεται άμεσα επαναξιολόγηση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο θα εξοικονομήσει περισσότερα από 1 δισ ευρώ ετησίως στο ελληνικό κράτος και θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιαννης, αφού παρατήρησε ότι η απορρόφηση κονδυλίων είναι μονόδρομος για τη χώρα μας σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ότι το nομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση έχει ποσοτικές τροποποιήσεις και οδηγεί στην ουσιαστική υποβάθμιση του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, γεγονός που - όπως είπε - δυσχέρανε κατά πολύ την αποδοτικότητα και λειτουργία του ΕΣΠΑ και πρόσθεσε ότι το Νομοσχέδιο αυτό δεν εισάγει καμία νέα ρύθμιση για την επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων.

Κλείνοντας δε την εισήγησή του ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το Νομοσχέδιο.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους πραγματικούς στόχους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, σκοπό έχουν να επιταχύνουν την εφαρμογή της πολιτικής της Λισσαβόνας.

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, αφού τόνισε ότι η ευθύνη για τα κοινοτικά προγράμματα αγγίζει και τα δυο κόμματα, υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο από το οποίο περιμένει πολλά η ελληνική περιφέρεια και παρατήρησε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων. Καταλήγοντας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το αν θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει το κόμμα του το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου υποστήριξε ότι το υπο συζήτηση Νομοσχέδιο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την απορρόφηση κονδυλίων, οδηγεί στη σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα