Ευρώπη: Ανάγκη επέκτασης των δικτύων καθαρής ενέργειας

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 12:35

Η μέγιστη αξιοποίηση των υπέρογκων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο καθαρών ενεργειών στην Ευρώπη δεν θα είναι δυνατή εάν δεν καταργηθούν πρώτα τα παγιωμένα μονοπώλια, σημειώνει το Reuters.

Την τελευταία δεκαετία, δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί στην κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί η δραστηριότητα των επιχειρήσεων ενέργειας. Στη Δανία και την Ισπανία ήδη το μισό της ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πολύ μικρότερη πρόοδος έχει σημειωθεί, ωστόσο, στην κατασκευή υποδομών για τη διανομή της καθαρής ενέργειας, καθώς δεν έχουν παρασχεθεί κίνητρα στον κλάδο ενέργειας για την κατασκευή δικτύων.

Ειδικά στη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα έντονες οι προσπάθειες για σαμποτάζ των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση των εθνικών μονοπωλίων στον κλάδο ενέργειας. Τα περιφερειακά μονοπώλια εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρά, πουλώντας τους τομείς δικτύων, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα