Τέλος στα τεκμαρτά εισοδήματα από τον Ιούλιο

Σύνδεση τεκμηρίου κατοικίας με την αντικειμενική αξία
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 15:48
UPD:16:17

Από 1ης Ιουλίου τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών Δημόσιας Χρήσεως, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, θα προσδιορίζονται με λογιστικό τρόπο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Μάλιστα, για τους επαγγελματίες ταξί, επέρχεται και νωρίτερα, άλλη μία αλλαγή: Αν και για το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός τους, αυτό θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

Ταμειακές μηχανές παντού

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως ανέφερε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών, που να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων έχει ήδη ανακοινωθεί η υποχρέωσή τους να εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου, όπως και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

Ανάλογα με την περιοχή, η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας

Επιπλέον γνωστοποίησε πως στο εξής αλλάζει και το σύστημα φορολόγησης της πρώτης κατοικίας, η οποία πλέον θα φορολογείται ανάλογα με την αντικειμενική αξία και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα.

Παραμένει η εξαίρεση των γιατρών από το ΦΠΑ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε επίσης ότι από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας.

Aλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης και προσαυξήσεις στο αφορολόγητο

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά. Ειδικότερα, για τα τεκμήρια κατοικίας γνωστοποίησε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά. Διευκρίνισε πάντως ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ποσό, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ του ύψους του αφορολόγητου ανάλογα με το κάθε παιδί.

Κλίμακα για φορολόγηση αποζημιώσεων απολύσεων

Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

Εντονη κριτική στη ΝΔ

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε έντονη κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ για αδυναμία να φέρουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο που να ελαφρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Έξι χρόνια γιατί δεν φέρατε ένα νομοσχέδιο που να επιβαρύνει την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που να χτυπάει την φοροδιαφυγή κι αφήσατε να εξελιχθεί ένα «πάρτι φοροδιαφυγής» ρώτησε, μεταξύ άλλων, ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Σταικούρα για μείωση εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2010 σε σχέση με το 2009, τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα έσοδα είναι εντός του στόχου του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα