Ακόμη και χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει αρκετά κεφάλαια για να τα καταφέρει «όπως-όπως» τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το Reuters. Η στήριξη των Ευρωπαίων, ωστόσο, θα θέσει στέρεες βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, τουλάχιστον ένας στους πέντε διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.
Το 24% των διαχειριστών, όμως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τη δημοσιονομική κρίση και θεωρούν τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μέσο για να πειστεί ο ελληνικός λαός για τον επιτακτικό χαρακτήρα των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο κίνδυνος χρεοκοπίας εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δεν είναι άμεσος, καθώς όσο οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν στην Ελλάδα στα τρέχοντα επιτόκια, η κυβέρνηση θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.
«Η μείωση των spread των αποδόσεων κάτω από τις 200 μονάδες βάσης δεν είναι πιθανή», εκτιμά, ωστόσο, ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ανώτατο στέλεχος της EFG Eurobank.