Google: Πιο κοντά στην αποχώρηση από την Κίνα

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 10:14
REUTERS/JASON LEE

Πληθαίνουν οι φήμες για αποχώρηση της Google από την Κίνα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μερών αναφορικά με τις επιθέσεις χάκερ που έχουν δεχθεί τα συστήματα της εταιρείας και τη λογοκρισία που επιβάλλει το κινεζικό καθεστώς.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα China Business News, ο αμερικανικός κολοσσός ενδέχεται να αποχωρήσει από τη χώρα στις 10 Απριλίου. Η απόφασή του πιθανόν να ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη στέλεχος της Google China. Την ίδια ημέρα πιθανόν να αποκαλύψει και τα σχέδιά της για το προσωπικό της στην Κίνα.

Η εκπρόσωπος της Google στο Τόκιο, Τζέσικα Πάουελ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η εταιρεία προανήγγειλε τον Ιανουάριο την αποχώρησή της από την Κίνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη λογοκρισία που ασκεί στα στοιχεία και τις πληροφορίες της μηχανής αναζήτησης. Κατήγγειλε επίσης ότι χάκερς διείσυσαν σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στην εταιρεία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Από τότε η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φήμες περί «ναυαγίου» των συνομιλιών πλήθυναν μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι η απόφαση της Google να σταματήσει να αυτό-λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης είναι «ανεύθυνη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα