Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Η Ελλάδα σίγουρα θέλει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η International Herald Tribune στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στη σύνοδο ως επαίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό, ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο υπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του δανεισμού της χώρας μας: η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές. Όσο παραμένει σταθερή η χώρα μας στο στόχο που έχει θέσει με το ΠΣΑ και την εντολή που έχει λάβει ως κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα τόσο θα πέφτουν τα σπρεντ, εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν πάει ως επαίτης. Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα της χώρας μας και θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, τόνισε.
Αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας. Με βάση όλα αυτά αναμένουμε κι ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός ότι θα επιτευθχεί ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη τριετία από 12,7% σε κάτω από 3%. Θα είναι μια πρωτοφανής μείωση, που δεν έχει δει ποτέ άλλη χώρα, παρατήρησε.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί στις υποθέσεις ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, επαναλαμβάνοντας στοιχεία από την πορεία τους το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008. Τα έσοδα ήταν πάνω 13% και οι δαπάνες κάτω 10%, διευκρίνισε.
Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι μία λύση στα πλαίσια της ευρωζώνης, μία λύση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στο ρ/σ Real FM απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ», όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, «είναι μία δυνατότητα, όπως είναι πολλές άλλες δυνατότητες, τις οποίες όμως αφήνουμε στην άκρη. Με μία στήριξη πολιτική η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τέτοιο σημείο που τα καταφέρνει μόνη της. Τις όποιες δυνατότητες θα τις εξετάσουμε αν και όποτε χρειαστεί, αλλά εμείς θέλουμε προς το παρόν Ευρώπη».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί μία στήριξη από την ΕΕ να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:
«Μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση. Φυσικά, ας μη γελιόμαστε, οι νόμοι αγοράς είναι σκληροί, είναι συγκεκριμένοι. Δεν πρόκειται να πέσουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά η προοπτική που μπορεί να δημιουργηθεί είναι πραγματικά διαφορετική από αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Δεν είναι θέμα της Ελλάδος, είναι θέμα της Ευρώπης. Αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε μία Ευρώπη έτσι όπως ξεκίνησε, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, ως μία ένωση ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και τα λάθη που κάναμε - πρώτα από όλα κι εμείς ως χώρα -, αλλά να δώσουμε μία προοπτική σε αυτή την Ένωση που πραγματικά το αξίζει».
Πηγή: Reuters