Σύνοδο της Ευρωζώνης πριν την Σύνοδο των 27ζητούν Γαλλία - Ισπανία

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 16:22
UPD:17:07

Τη σύγκληση σύσκεψης των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη πρότειναν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Αντικείμενο της συνάντησής αυτής ζητούν να είναι ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, που συνδέονται με το ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξέφρασε και πάλι στήριξη στη χώρα μας, τονίζοντας πως «η Ευρώπη και το Eurogroup πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει».

«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής» για να συζητήσουμε «την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ» δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

«Εχουμε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει» δήλωσε ο Θαπατέρο.

Θετική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Είναι η πρώτη φορά που ακούω για αυτή τη συνάντηση. Ο κ.Juncker είναι ανάμεσα σε αυτά τα κράτη μέλη που τάσσονται υπέρ (της συνάντησης), αλλά εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να γίνει θεσμός» ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Το Eurogroup συνεδριάζει συνήθως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 2008 εν μέσω οικονομικής κρίσης, συνεδρίασε σε επίπεδο ηγετών κρατών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα