Fitch: Υποβάθμιση του πορτογαλικού χρέους στο ΑΑ-

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 12:35
UPD:12:45

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας επιβεβαίωσε, ωστόσο, την αξιολόγηση «F1+» του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Πορτογαλίας στο «ΑΑ-» από «ΑΑ» προχώρησε σήμερα ο Fitch Ratings, για τις εκδόσεις τόσο σε εγχώριο νόμισμα όσο και σε συνάλλαγμα.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας επιβεβαίωσε, ωστόσο, την αξιολόγηση «F1+» του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας σε ξένο νόμισμα. Στην κατηγορία «Country Ceiling», η αξιολόγηση της Πορτογαλίας παρέμεινε αμετάβλητη στο «AAA».

«Η πιστοληπτική αξιοπιστία της Πορτογαλίας περιορίστηκε εξαιτίας του ισχυρού δημοσιονομικού σοκ που έπληξε τη χώρα, δεδομένων των μακροοικονομικών και διαρθρωτικών αδυναμιών που την χαρακτηρίζουν», δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας δημόσιου χρέους της Fitch.

«Παρότι η Πορτογαλία δεν έχει πληγεί δυσανάλογα από την παγκόσμια επιβράδυνση, οι προοπτικές της οικονομίας της είναι πιο απογοητευτικές από άλλα κράτη της Ευρώπης των 15, γεγονός που θα θέσει υπό πίεση τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», εξήγησε.

Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη σημαντική υποαπόδοση της Πορτογαλίας το 2009, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το έτος κυμάνθηκε στο 9,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% που είχε προβλέψει η Fitch το Σεπτέμβριο. Η αύξηση αυτή έχει δυσχεράνει σημαντικά το έργο της σταθεροποίησης και της μείωσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα