ΓΓΕ: Στην Επ.Αντ. όσοι επιχειρούν εναρμονισμό τιμών στο ύψος του πλαφόν

Κατά του πλαφόν η ΟΒΕ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 14:43
UPD:14:48

«Με την επιβολή ανώτατων τιμών στα καύσιμα προστατεύουμε τον καταναλωτή. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κάθε ενδεδειγμένο μέτρο, όπως το να παραπέμψουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όποιους προχωρούν σε συνεννοήσεις εναρμονισμού τιμών στο ύψος του πλαφόν», διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός.

Όπως είπε, με εντολή της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ.Κατσέλη, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων και ιδιαίτερα στους οκτώ νομούς όπου ισχύουν οι ανώτατες τιμές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία του μέτρου και να προστατεύσουμε το καταναλωτικό κοινό από φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου και εναρμόνισης τιμών προς τα πάνω», υπογράμμισε ο κ. Κομνηνός.

Κατά του πλαφόν η ΟΒΕ

Για παραπλάνηση των καταναλωτών με αφορμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΟΒΕ, πολλά πρατήρια αγόρασαν σήμερα πάνω από τη τιμή του πλαφόν και τώρα καλούνται να πουλήσουν κάτω από τη τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Όπως υποστηριζει η Ομοσπονδία των βενζινοπωλών, η κυβέρνηση αρνείται να θίξει τα μεγάλα συμφέροντα και επικαλείται το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πλαφόν στα πρατήρια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων τα οποία όπως αναφέρει κατέχουν μεγάλες εταιρείες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές θα κινηθούν έντονα για τις γιορτές του Πάσχα και με διαπιστωμένη την κατά πολύ ακριβότερη τιμή από τις μέσες.

Η ΟΒΕ επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα οποία το μέσο κέρδος των εταιρειών ανέρχεται σε 5,5 λεπτά ανά λίτρο (4%) ενώ το μέσο κέρδος των πρατηρίων ανέρχεται σε 5,2 λεπτά (3,6%) και επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της επιβολής ανώτατων τιμών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα