Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ζ. Μπαρόζο
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 22:20
UPD:25/03/2010 00:15

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας μόνον εφόσον υπάρχει περιθώριο επίτευξης συμφωνίας για το πώς η ευρωζώνη θα μπορέσει να βοηθήσει την Αθήνα να μειώσει τα κόστη δανεισμού, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Η Γερμανία δεν επιθυμεί συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, εκτός εάν υπάρχει σαφής ευκαιρία για μία συμφωνία», ανέφερε ο διπλωμάτης τον οποίον επικαλείται το Reuters, επισημαίνοντας ότι είναι γνώστης των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα παργματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνόδου κορυφής.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένου ότι αξιωματούχοι στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση, οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ηγέτες θα μπορούσαν να έχουν μια σειρά διμερών επαφών το βράδυ της Πέμπτης, εάν υπάρχει η προοπτική επίτευξης συμφωνίας την Παρασκευή.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ σε ένα πακέτο βοήθειας που θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, εφόσον το ζητήσει.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί την εμπλοκή του ΔΝΤ, η Γαλλία, ωστόσο, αντιτίθεται, σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη.

«Η Ελλάδα κρατείται όμηρος των εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών στις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε τέλος ο ίδιος διπλωμάτης.

Συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο

Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αποφασισμένοι για επίτευξη συμφωνίας Ρόμπεϊ - Σαρκοζί

Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ το απόγευμα της Τετάρτης δήλωσαν αποφασισμένοι για επίτευξη συμφωνίας. Αυτό σημειωνόταν σε ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Οι δύο ηγέτες «προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία» προσθέτει χωρίς άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έκκληση Ρεν για ευρωπαϊκή λύση

Νωρίτερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απεύθυνε έκκληση για τη λήψη ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπάρχουσα κατάσταση «σοβαρή».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ιδέας, ο μηχανισμός στήριξης της χώρας μας να καθοδηγείται με σαφή τρόπο από την Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Σημείωσε ακόμη πως αν και το θέμα της Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί να μην συζητηθεί. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί, εντός της ευρωζώνης, ένα εργαλείο για συντονισμένη δράση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης» συνέχισε.

Προσπαθώντας προφανώς να εξευμενίσει τη Γερμανία, τόνισε πως «το πλαίσιο για συντονισμένη δράση θα πρέπει να εκληφθεί ως δίκτυ ασφαλείας που να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που όλα τα άλλα μέσα για την αποτροπή κρίσης έχουν εξαντληθεί, και πρωτίστως εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για πολιτική δράση σε εθνικό επίπεδο».

«Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον του ευρώ»

Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον της ευρωζώνης, εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μία ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Ζητούμε» πολιτική στήριξη», επανέλαβε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δείξει τις προθέσεις της» επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν.

Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στις Βρυξέλλες, με τις αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του αυτή την περίοδο, αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων και ανάγει το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί ανάμειξης του ΔΝΤ στη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η στήριξη πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και πως τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν τους τρόπους που θα υπάρξουν για την εξεύρεση λύσης. Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιδράσει η ελληνική πλευρά εάν οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε ανάμειξη και του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουμε σε τίποτα ... Εμείς συζητάμε μέσα στην ΕΕ, κάνουμε τις προτάσεις μας, τις διαπραγματεύσεις μας και η ΕΕ θα αποφασίσει συλλογικά για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα