Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, περιορίζοντας τις απώλειες της εβδομάδας, καθώς το αδύναμο γιέν τόνωσε την προοπτική για τα κέρδη των ιαπωνικών εταιρειών που εξαρτώνται από τη ζήτηση στο εξωτερικό. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των μεταλλουργιών μετά την υποχώρηση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.
Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 123,42 μονάδες στις 10:26 π.μ. στο Τόκιο. Ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 8,1% από τα χαμηλότερα επίπεδα που υποχώρησε σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών στις 8 Φεβρουαρίου, μετά τη βελτίωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την υπόσχεση της Federal Reserve να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού και τον περιορισμό του προγράμματος δανεισμού των ιαπωνικών τραπεζών που περιόρισαν τις ανησυχίες ότι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών στην Ευρώπη θα βλάψουν την παγκόσμια ανάκαμψη.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,7%. Στη Νόται Κορέα ο Kospi υποχώρησε 0,3% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 1%.
Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,2% καθώς εντάθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το πώς θα σώσουν την Ελλάδα. Χθες οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην γαλλο-γερμανική πρόταση για την παροχή βοηθείας από την Ευρώπη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πρόταση στην οποία ήταν αντίθετη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από την άλλη πλευρά χθες, ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Μπεν Σ. Μπερνάνκι, είπε ότι η προοπτική του προϋπολογισμού δεν είναι θετική και ότι το Κογκρέσο πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.
Το γιέν υποχώρησε στα 92,96 έναντι του δολαρίου στις 2:40 π.μ. στο Τόκιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιανουαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 123,90 ανά ευρώ από 122,44 στις 3 μ.μ. κατά το τέλος της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο. Το αδύναμο γιέν τονώνει τις πωλήσεις των ιαπωνικών εξαγωγών στο εξωτερικό, όταν αυτές μετατρέπονται σε γιέν.
Αυτήν την εβδομάδα ο MSCI Asia Pacific Index έχει υποχωρήσει 1,3%, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας.
Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη μέρα στη Νέα Υόρκη, μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου. Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου υποχώρησε έως 1,3%.