ΒΕΑ: Ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις από την κρίση

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 16:02

Συντριπτικό είναι το ποσοστό (85,4%) των επιχειρήσεων-μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έχουν επηρεαστεί αισθητά από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα της MARC.

Περισσότερο ευάλωτες εμφανίζονται οι μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ οι οικοδομικές δραστηριότητες, η ένδυση-υπόδηση, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι εκδόσεις-εκτυπώσεις έχουν επηρεαστεί σχετικά περισσότερο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η μείωση του τζίρου αποτελεί καθολικό πρόβλημα, αφού αναφέρεται από το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων (9 στους 10).

Mείωση του τζίρου κατά 1/3

Ο τζίρος μειώθηκε το 2009 σε σχέση με το 2008 κατά 1/3 περίπου (σε μέσους όρους), συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που καταγράφεται από το φθινόπωρο του 2008. Ζημιά εμφανίζει το 37,2% του συνόλου, με μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Η καθυστέρηση πληρωμής από τους πελάτες αναδεικνύεται σε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, αφού αναφέρθηκε από τους 7 στους 10 ερωτηθέντες. Πάνω από το 50% εισπράττει τις οφειλές των πελατών του σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών. Ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε το 2009 από έναν έως και πάνω από 4 μήνες (σε σχέση με τον χρόνο καθυστέρησης του 2008) για το 52,5% των ερωτηθέντων.

Η πτώση του τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, υποστηρίζει το ΒΕΑ με αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το 40,6% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, το 35% καθυστερεί τις πληρωμές προς τους προμηθευτές, το 23% δυσκολεύεται να πληρώνει έγκαιρα ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και οι τρείς στις δέκα επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έχουν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

Μείωση προσωπικού

Το 26% των επιχειρήσεων-μελών δήλωσαν ότι μείωσαν το προσωπικό τους κατά τουλάχιστον ένα άτομο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων-μελών του Β.Ε.Α. η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 25.000 άτομα και η εξέλιξη αυτή αφορά σχετικά περισσότερο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τους κλάδους των οικοδομικών δραστηριοτήτων, της ένδυσης-υπόδησης, των ηλεκτρικών συσκευών αλλά και τα κομμωτήρια.

Η τάση μείωσης του προσωπικού φαίνεται ότι δεν έχει ανακοπεί, αφού το 43% όσων απασχολούν προσωπικό δηλώνει («Σίγουρα Ναι» & «Μάλλον Ναι») ότι θα το μειώσει το επόμενο διάστημα και αυτό θα συμβεί σχετικά περισσότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους κλάδους τροφίμων-ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου.

Μέσα από αυτές τις συνθήκες, το 40% των μελών του Β.Ε.Α. εκτιμά ως «πολύ και αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που να κινδυνεύει με κλείσιμο της επιχείρησης. Τα υψηλότερα ποσοστά για αυτή την εκτίμηση εμφανίζονται στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους κλάδους ένδυσης-υπόδησης, οικοδομικών δραστηριοτήτων και συνεργείων αυτοκινήτων.

Τα τέσσερα στα 10 μέλη του ΒΕΑ ελπίζουν σε ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται αρκετά πιο απαισιόδοξη αναμένοντας την οικονομική βελτίωση αργότερα.Ως προς την τραπεζική χρηματοδότηση ένα 35% των μελών του Β.Ε.Α. πιστεύει ότι θα την χρειαστεί μέσα στο επόμενο 6μηνο - πιο πολύ δε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις - και από αυτούς ένα 44% είναι διατεθειμένο να την αναζητήσει ακόμα και με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το παρελθόν. Από αυτούς που θα ζητούσαν χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης, η πλειονότητα (44% περίπου) θα ζητούσε ποσό μέχρι 30.000€ και ένα 17% περίπου μεταξύ 30-50.000€.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα