ΕΣΕΕ: Βαθιά ανάσα το δώρο της ΕΚΤ

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 16:18

Ανακούφιση και ικανοποίηση για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως «βαθιά ανάσα για την οικονομία μας και ομπρέλα προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί το “δώρο” της ΕΚΤ που αφορά στην αποδοχή των τίτλων των ελληνικών τραπεζών να γίνονται δεκτοί ως εγγύηση προς άντληση ρευστότητας μέχρι και το 2011».

Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η τελική στάση των ηγετών της ευρωζώνης επέφερε ανακούφιση για την οικονομία μας, τις τράπεζες και τον κρατικό δανεισμό, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η απόφαση των κοινοτικών εταίρων επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποτελεί οριστική λύση, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του EUROGROUP θεωρείται πολύ σημαντική για την χώρα μας.

Όπως επισημαίνει, «ο πολύπλοκος μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. μπορεί να κρίνεται ως “δυσκίνητος”, αλλά αποτελεί την έσχατη λύση στήριξης για τη χώρα μας, εάν φυσικά χρειαστεί, και αποτελεί την μοναδική άμυνά μας στους διεθνείς κερδοσκόπους».

Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πως η ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού πλάνου κρίνεται σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. «Οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ιδιαίτερα στην τάση μεταφοράς λογαριασμών σε “ασφαλείς” τραπεζικά χώρες, ώστε να μη δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στις εμπορικές συναλλαγές, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις παρούσες συνθήκες της αγοράς. Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι στα σοβαρά εθνικά ζητήματα δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές και όλα τα κόμματα οφείλουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών τους, καθώς προέχει η σωτηρία της χώρας μας».

Η ΕΣΕΕ επιδοκιμάζει την σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις δραματικές διαπραγματεύσεις καθώς και την υπεύθυνη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διαδικασία επίτευξης ενός ικανοποιητικού συμβιβασμού για την Ελλάδα.

«Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά την "εσωτερική" μάχη της αγοράς, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να στηριχτούν με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με δίκαιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστούν ανθεκτικότερες στην ύφεση», τονίζει ο κ. Κορκίδης εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η στήριξη της ΕΚΤ που δόθηκε απλόχερα στις ελληνικές τράπεζες θα μετακυλισθεί στην ελληνική αγορά και την πραγματική οικονομία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα