Πώς φθάσαμε στη συμφωνία της 25ης Μαρτίου

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 16:24
UPD:18:27

22 Οκτωβρίου 2009 O οίκος Fitch Ratings υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στο Α- από το Α, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως αρνητικές τις προοπτικές της χώρας, ενώ δεν έλειψαν και σχόλια σχετικά με την πιστότητα των στοιχείων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Δεκέμβριος 2009 – Η S&P βάζει στο μικροσκόπιό της το ελληνικό χρέος το οποίο έως τότε βαθμολογείτο με Α. Μόλις η κυβέρνηση αποκαλύπτει το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα, υποβαθμίζει τη χώρα στο BBB+ με αρνητική προοπτική.

14 Δεκεμβρίου – Ο Γ. Παπανδρέου εξαγγέλλει πολιτικές μείωσης του ελλείμματος: δεσμεύεται για περικοπή 10% των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης το 2010 και επιβολή φόρου 90% στα μπόνους των ιδιωτικών τραπεζών, μεταξύ άλλων.

19 Δεκεμβρίου – Τα spread των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται στις 272 μονάδες βάσεις, αγγίζοντας τα υψηλά 8μήνου.

22 Δεκεμβρίου – Η Moody's υποβαθμίζει το ελληνικό χρέος στο A2 από A1 και το spread αμβλύνεται, καθώς η υποβάθμιση αποδείχθηκε πιο ήπια απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Ιανουάριος 2010 – Η Ελλάδα ανακοινώνει πρόγραμμα σταθερότητας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012. Τα συνδικάτα προγραμματίζουν απεργίες για τον Φεβρουάριο.

Φεβρουάριος 2010 – Η κυβέρνηση ανακοινώνει πάγωμα των μισθών του δημοσίου και για όσους αμείβονται με λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως για το 2010.

– Η Κομισιόν δηλώνει τη στήριξή της για το σχέδιο της Ελλάδας και την προτρέπει να μειώσει τις συνολικές της δαπάνες σε μισθούς.

25 Φεβρουαρίου – Κλιμάκιο εμπειρογνώμων του ΔΝΤ επισκέπτεται την Αθήνα και εκφράζει την απαισιοδοξία του για τα οικονομικά της χώρας, κάνοντας λόγο για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Μάρτιος 2010 – Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών θεμάτων, Όλι Ρεν, ζητά από την Ελλάδα να εξαγγείλει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

5 Μαρτίου – Η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο περικοπών στις απολαβές του δημόσιου τομέα και νέες αυξήσεις στη φορολογία για την εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ επιπλέον.

9 Μαρτίου –Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και ο Μπάρακ Ομπάμα τον προτρέπει να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους που ευθύνονται για την επιδείνωση των προβλημάτων της χώρας.

15 Μαρτίου –Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καταλήγουν σε μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας, εφόσον χρειαστεί, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

18 Μαρτίου – Ο Γ. Παπανδρέου προειδοποιεί ότι ίσως η χώρα να μην επιτύχει τους στόχους της, με πιθανή την προσφυγή στο ΔΝΤ, επιμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή λύση.

19 Μαρτίου – Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζητά από τα κράτη της ΕΕ να καταλήξουν σε σχέδιο συνδρομής της Ελλάδας, προτείνοντας τη λύση των συντονισμένων διμερών δανείων.

22 Μαρτίου – Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο ζητά από την Ανγκέλα Μέρκελ να ξεπεράσει τις πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας και να συμμετέχει στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα στη σύνοδο της ΕΕ.

25 Μαρτίου – Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει πιο ελαστικούς όρους για τις εξασφαλίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει έως το τέλος του έτους.

– Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνούν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα