ΣΕΒ: Όχι πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις

Τι αναφέρει έκθεση της Ένωσης Εργοδοτικών και Βιομηχανικών Συνδέσμων της Ευρώπης
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 13:05

Την εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση έδωσε χθες στη δημοσιότητα η UNICE, η Ένωση Εργοδοτικών και Βιομηχανικών Συνδέσμων της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, η παραπάνω έκθεση διαπιστώνει ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο και απειλείται από την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, τις χρηματιστηριακές αγορές που βρίσκονται σε ύφεση, και την πολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

«Η άνοδος του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2002 αναμένεται να ανέλθει σε 0,9% το 2002 και 2,1% το 2003. Επομένως, η ανάκαμψη δεν θα ξεκινήσει όσο σύντομα πιστευόταν πριν από έξι μήνες. Σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται να διατηρήσουν τα επίπεδα κερδοφορίας τους, να εξασφαλίζουν κεφάλαια έναντι ευλόγου κόστους και να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στους περισσότερους τομείς, πρόσθετα βάρη οιασδήποτε φύσης, ειδικά στους φόρους και τα εργατικά, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Η UNICE προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί λόγω τιμολογιακού κόστους, οι πιέσεις στις τιμές και το κόστος περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους, και οι περισσότερες αποφάσεις για επενδύσεις αναβάλλονται. Τέλος, η ανεργία παραμένει υψηλή, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Frederik von Dewall, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της UNICE για την ΟΝΕ και γενικός διευθυντής και επικεφαλής των οικονομολόγων της ING,«υπό αυτές τις συνθήκες, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το εργατικό κόστος, ώστε να περιορίσουμε την άνοδο της ήδη υψηλής ανεργίας»

Η UNICE στηρίζει την οικονομική πολιτική όπως έχει σήμερα, αντιλαμβανόμενη ότι οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους έχουν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων. «Ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», προσθέτει ο κ. Frederik von Dewall.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παρουσιάζουν επίσης τα μέτρα τα οποία οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να λάβουν για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που προκύπτει από την έκθεση. Η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του εργασιακού κόστους, και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης κάθε χώρας, είναι οι προτεραιότητες για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των υπερβολικών δαπανών και να συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα