Αποστασιοποιημένη η Ευρώπη στη διαμάχη για το γουάν

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 17:56

Να τηρήσει τις αποστάσεις της στη διαμάχη Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στο γουάν έχει αποφασίσει η Ευρώπη, η οποία είδε το νόμισμά της να υποτιμάται μετά την κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.

Η ένταση στις σχέσεις Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχει κορυφωθεί εν αναμονή της έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικού , στην οποία η Κίνα ενδέχεται να χαρακτηρίζεται «καιροσκόπος νομισμάτων» (currency manipulator) διότι δεν αφήνει το νόμισμά της να υποτιμηθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ταυτόχρονο το ενδεχόμενο να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, γεγονός που ρίχνει λάδι στη φωτιά των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων.

Η Ευρώπη, παρότι συμφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το γουάν είναι υπερτιμημένο παρέχοντας στην Κίνα αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεν φαίνεται πρόθυμη να πάρει μέρος στη διαμάχη. Το ζήτημα του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας μονοπώλησε την πολιτική σκηνή της Ευρώπης, η οποία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί σε αυτή τη φάση τη θέση της ως προς την Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα