Αναλυτική Περιοδική Δήλωση αντί ενσήμων

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2001 16:58

Με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του ΙΚΑ, που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δύο μέρες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, τελειώνει για το ΙΚΑ η εποχή των ενσήμων.

Αυτό δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, σε σημερινή συνέντευξη Τυπου. Από την 1η Ιανουαρίου του 2002 ξεκινά ένας νέος τρόπος εισαγωγής, δήλωσης και διαχείρισης των ασφαλιστικών στοιχείων των εργοδοτών και των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα.

Καταργούνται τα ένσημα και εισάγεται το σύστημα της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) μέσω της μηχανογράφησης και της παρακολούθησης του ιστορικού ασφάλισης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι εργοδότες στο νέο σύστημα είναι να αποκτήσουν Νέο Αριθμό Μητρώου Εργοδότη.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα επιμελητήρια, τους φοροτεχνικούς αλλά και μέσω Ιντερνέτ στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, www.ika.gr. Οι εργοδότες που δεν θα αποκτήσουν νέο αριθμό μητρώου δεν θα μπορούν απο την 1-1-2002 να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το Ιδρυμα.

Σημειώνεται ότι αριθμό μητρώου οφείλουν να αποκτήσουν και όσοι απασχολούν έστω για λίγες μέρες εργατικό προσωπικό (π.χ. οικονομικές εργασίες ή οικιακό προσωπικό).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα