Ανοίγει ο φάκελος της αγοράς πετρελαιοειδών

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 14:42

Tη δέσμευση μετά το Πάσχα να ανοίξει το φάκελο της αγοράς πετρελαιοειδών, μετά τη διαπίστωση ότι αυτή δεν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ) με τον κ. Μανιάτη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στ. Αρναουτάκης, και οι γενικοί γραμματείς Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης και Εμπορίου ΣΤ. Κομνηνός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη δίωρη σύσκεψη τέθηκαν όλα τα προβλήματα της αγοράς πετρελαιοειδών, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως τη συζήτηση στις παρενέργειες από την επιβολή του πλαφόν μόνον στα πρατήρια οκτώ νομών.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η χορήγηση εκπτώσεων στους πρατηριούχους από τις Εταιρείες Εμπορίας κατά τη διάρκεια ισχύος του πλαφόν.

Μετά από τα παραπάνω, η ομοσπονδία αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στον εισαγγελέα υπόθεσης άρνησης ελέγχου πρατηρίου

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μανιάτης διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προς ποινική αξιολόγηση, την υπηρεσιακή έκθεση συμβάντων του Κλιμακίου Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΔΕΔΑΚ), ύστερα από έλεγχο που διενήργησε, στις 24 Μαρτίου 2010, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη λεωφόρου Μεσογείων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τον επιτόπιο έλεγχο δείγματος πετρελαίου κίνησης, διαπιστώθηκε περιεκτικότητα σε θείο ύψους 661 ppm, με επιτρεπόμενο ανώτατο όριο τα 10 ppm. Από την έναρξη του ελέγχου, υπήρξε έλλειψη συνεργασίας από τους υπαλλήλους του πρατηρίου, οι οποίοι αρχικώς έκλεισαν την είσοδο και εν συνεχεία ισχυρίστηκαν ότι οι δεξαμενές καυσίμων ήταν άδειες και δεν υπήρχε σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής καυσίμων.

Ακολούθως, υπήρξε προσπάθεια παρακώλυσης των ελεγκτών στην άσκηση των καθηκόντων τους από τον πρατηριούχο, ο οποίος δεν δίστασε να τους καθυβρίσει, αλλά και να χειροδικήσει εις βάρος ελεγκτή. Μάλιστα, επέτρεψε σε βυτιοφόρο να παραδώσει πετρέλαιο κίνησης, σε μια προσπάθεια να προβεί σε παράνομη πρόσμιξη νέου καυσίμου στη δεξαμενή δειγματοληψίας.

Μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, το Κλιμάκιο της ΔΕΔΑΚ προέβη σε νέα ανάλυση του καυσίμου -όπως είχε διαμορφωθεί μετά την ανάμειξή του με το παραληφθέν νέο φορτίο- και διαπιστώθηκε εκ νέου μη κανονικό δείγμα. Τα ληφθέντα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προς έκδοση τελικών αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι, το βυτιοφόρο που τροφοδότησε με πετρέλαιο κίνησης (3.000 λίτρα) το πρατήριο, παρέδωσε και 20.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, ποσότητα που δεν δικαιολογείται αφού το πρατήριο -σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του- διαθέτει μία μόνο δεξαμενή χωρητικότητας 7.000 λίτρων.

Το υπουργείο δηλώνει αποφασισμένο «το πλαίσιο της αυστηρής τήρησης των νομίμων διαδικασιών, προς διαφύλαξη της νομιμότητας και διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των ελεγχομένων όσο και των ελεγκτών και των καταναλωτών, να επιβάλλει την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων και να συμβάλλει στον έλεγχο της παραβατικότητας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διοικητικές και Δικαστικές αρχές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα