Σε επιτόκιο ύψους 7% φαίνεται πως καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) με τις τράπεζες, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εγγύησης της δανειοδότησης μικρομεσαίων επαγγελματιών, για την εξόφληση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς και προς τους προμηθευτές τους.
Το ΤΕΜΠΜΕ ΙΙΙ, όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Απριλίου.
Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ, Σωτήρης Μαγόπουλος, τόνισε πως «είναι ανάγκη να 'τρέξει' γρήγορα το πρόγραμμα όπως και άλλα αναπτυξιακά 'εργαλεία' (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος), ώστε να μη σβήσει η επιχειρηματικότητα».
Εκτίμησε ακόμη ότι αν υπάρξει ζήτηση, πέρα από τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί για το τελευταίο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα επέκτασής του (έως και κατά 4 δισ. ευρώ), ποσό το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή το Ταμείο ως κεφάλαιο.
Επισήμανε δε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, για τη στήριξη της παραγωγής και μεταποίησης, να δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων τους και των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων προγραμμάτων, ΤΕΜΠΜΕ Ι και ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ, ανήλθαν σε 60.000, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 5,5 δισ. ευρώ.
Για την εικόνα της αγοράς μετά και την επιβολή των νέων μέτρων ο κ. Μαγόπουλος ανέφερε ότι για να έχουν τα ίδια τα μέτρα αποτέλεσμα θα πρέπει «να σταματήσει η μετρολογία και να αρχίσει η ανάπτυξη». Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ζητήματα, όπως η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ