Ενδιαφέρον Suez για το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 18:03

Το ενδιαφέρον της SUEZ για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ ΑΕ, επιβεβαίωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρείας, Πιέρ Αντράντε, σε πρόσφατη συνάντηση με τη νέα διοίκηση της εισηγμένης.

Όπως ξεκαθάρισε, οι Γάλλοι «δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν δίχως το μάνατζμεντ», αφού στόχος τους δεν είναι να «αποθηκεύσουν χρήμα κάπου».

Απαντώντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, διεμήνυσε ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται να παραχωρήσει το μάνατζμεντ, αλλά οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην Πολιτεία.

Η ΕΥΑΘ, η οποία δεν προτίθεται να αυξήσει τα τιμολόγια το 2010, σχεδιάζει επίσης σύστημα «δικαιότερης τιμολόγησης νερού» από το 2011, ενδεχομένως βάσει ζωνών και τοπικών προσαρμογών, όπως αποκάλυψε σήμερα ο κ. Παπαδάκης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΕΥΑΘ έκλεισε το 2009 με τζίρο 77,3 εκατ. (+1,9%) και κέρδη μετά φόρων 14,3 εκατ. (μειωμένα 4,88%, λόγω αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 37 εκατ. ευρώ μόνο από τους καταναλωτές). Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 0,133 ευρώ/μετοχή στη γενική συνέλευση μετόχων.

Ο κ. Παπαδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη διοίκηση, κατηγορώντας την ότι προσπάθησε να μετατρέψει την ΕΥΑΘ σε «λουκούμι προς ιδιωτικοποίηση», μη κάνοντας επενδύσεις και μειώνοντας το προσωπικό, ώστε η εταιρεία να εμφανίζει κέρδη και να φαίνεται ελκυστική στους επενδυτές.

Υποστήριξε δε ότι την τελευταία πενταετία δεν αντικαταστάθηκε «ούτε ένα μέτρο δικτύου ύδρευσης» και ότι «δεν απομακρύνθηκε ή καθαρίστηκε ούτε ένα κιλό λυματολάσπης», με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί, όπως είπε, πάνω από 250.000 τόνοι, η απομάκρυνση των οποίων θα στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ Παγίων ΑΕ έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σήμερα, το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και για τις δύο εταιρίες, με στόχο την εγκατάσταση 100 χλμ. αγωγών ύδρευσης ετησίως, εκ των οποίων τα 50 χλμ. στα δυτικά, τα 30 ανατολικά και τα 20 στο κέντρο.

Επεσήμανε ότι εντός του μηνός θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμών για ΜΚΑ, διυλιστήριο νερού και Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Λαγκαδά - ΕΥΑΘ ("Αινείας"), με στόχο την πενταετή ανάθεση διαχείρισης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΑΠΣ



Σχολιασμένα