Κατάργηση του φόρου για την υπεραξία ζητά ο ΣΜΕΧΑ

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 11:22
UPD:11:27

Την κατάργηση του φόρου για την υπεραξία ζητά ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του naftemporiki.gr.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, της φυγής κεφαλαίων από το εσωτερικό, της απομάκρυνσης των βραχυπρόθεσμων επενδυτών (traders) από το χρηματιστήριο και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ή θα μειώσουν δραματικά τις εργασίες των χρηματιστηριακών εταιρειών, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εσόδων του Δημοσίου», υπογραμμίζει στην επιστολή.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει το 2008 να επιβάλει φόρο υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές, ο οποίος αποδείχθηκε τεχνικά ανεφάρμοστος, και υπενθυμίζει ότι στην επιβολή του φόρου υπεραξίας είχαν αντιδράσει έντονα και πολύ σωστά οι σημερινοί υφυπουργοί κκ. Μιχάλης Καρχιμάκης και Μάρκος Μπόλαρης καθώς και οι βουλευτές κκ. Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Τσιρώνης, Ευάγγελος Παπαχρήστος και Ιωάννης Αμοιρίδης.

«Κύριο μέλημα του ΣΜΕΧΑ στην παρούσα φάση είναι η ανάπτυξη της χώρας και η δικαιοσύνη μεταξύ όλων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ. Καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο πλευρό μας», επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ.

Ως «ύστατη αλλά δικαιότερη λύση», προτείνει την καθιέρωση φόρου υπεραξίας και υποαξίας ταυτοχρόνως, οποίος θα υπολογίζεται μία φορά στο τέλος κάθε έτους και το συνολικό αποτέλεσμα από χρηματιστηριακές συναλλαγές θα προστίθεται στο εισόδημα ή θα αφαιρείται αναλόγως αν υπάρχουν κέρδη ή ζημίες.

Τονίζει, επίσης, ότι η φορολόγηση στα κέρδη που προέρχονται από συναλλαγές με μετοχές του εξωτερικού, είναι εγκληματική. «Τα κεφάλαια, όπως είναι ευνόητο, πολύ εύκολα μεταφέρονται στο εξωτερικό και επενδύονται από το εξωτερικό μέσω ξένων και ελληνικών τραπεζών της αλλοδαπής, όπως πού σωστά τόνιζαν τότε οι νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.»

«Οι πωλητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αμείβονται βάσει των προμηθειών και όσο πετυχημένοι είναι στη δουλειά τους τόσο περισσότερα βγάζουν. Δεν είναι μεγαλοστελέχη για να φορολογούνται τα bonus τους με 90%», αναφέρει. Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει τη φορολόγηση με 90% των ποσών που υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, για τα μερίσματα σημειώνει ότι θα ήταν δίκαιο Έλληνες και ξένοι να πληρώνουν τους ίδιους φόρους και όχι οι ξένοι 24% και οι Έλληνες 45%. «Για το συμφέρον της οικονομίας και των μικροεπενδυτών άλλα και για την τόνωση της μετοχικής ιδέας, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας ποσά μέχρι 25.000€ να απαλλάσσονται της φορολογίας μερισμάτων.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα