Ιαπωνία: Λιγότερο απαισιόδοξες οι βιομηχανίες

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:04
UPD:06:18
REUTERS/KIM KYUNG HOON

Λιγότερο απαισιόδοξες για την οικονομία εμφανίστηκαν από το 2008 οι μεγάλες βιομηχανίες στην Ιαπωνία καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη αύξησε τη ζήτηση για εξαγωγές.

Ο δείκτης Tankan για την εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο μηδέν 14 τον Μάρτιο από μείον 25 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη άνοδο, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο η Bank of Japan. Οι μεγαλύτερες εταιρείες σχεδιάζει να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 0,4% την τρέχουσα οικονομική χρήση που ξεκινά σήμερα, το ελάχιστο σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα διατηρήσει την ανάκαμψη της Ιαπωνίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση. Την ίδια στιγμή η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει την Ιαπωνία σε αποχή από την αύξηση της ρευστότητας κατά τη σύσκεψη της κεντρικής της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Nikkei 225 ισχυροποιήθηκε 0,7% φθάνοντας στις 11.168,91 μονάδες στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινήθηκε ανοδικά χθες έχοντας τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Οκτώβριο.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διπλασίασε το πρόγραμμα δανεισμού των εμπορικών τραπεζών στα 20 τρισ. γιέν (214 δισ. δολ.) μετά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση του αντιπληθωρισμού που απειλεί την ανάκαμψη. Η κυβέρνηση του Χατογιάμα θα αντιμετωπίσει τον Ιούλιο τις εκλογές στην Ανω Βουλή. Η Bank of Japan θα συνεδριάσει το διήμερο 6-7 Απριλίου.

Η ζήτηση στην Ασία αυξάνει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών και ωθεί άλλες να επενδύσουν ξανά. Ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, αυξήθηκε εποχιακώς προσαρμοσμένος στο 55,1 τον Μάρτιο από 52 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 93,31 ανά δολάριο ΗΠΑ από 93,62 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το γιέν έχει υποχωρήσει περίπου 9% από την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών και στα 84,93 ανά δολάριο στις 27 Νοεμβρίου.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μη βιομηχανικών εταιρειών αναρριχήθηκε στο μείον 14 τον Μάρτιο από μείον 21 τον Δεκέμβριο. Η έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας διεξήχθη μεταξύ 11.529 εταιρειών από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα