Αυστραλία: Στο 4,25% τα επιτόκια

Τρίτη, 06 Απριλίου 2010 08:08
UPD:09:30
REUTERS/MICK TSIKAS

Σε αύξηση των επιτοκίων της - για πέμπτη φορά σε έξι συνεδριάσεις - προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού βλάπτει ήδη τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Γκλεν Στίβενς, αύξησε τα επιτόκια στο 4,25% από το 4% σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Σύδνεϋ.

Το δολάριο της Αυστραλίας, το οποίο έχει σημειώσει φέτος άνοδο 2,3%, ισχυροποιήθηκε στα 92,10 σεντς του αμερικανικού δολαρίου στις 2:32 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 91,85 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το 2,1% το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο από 1,3% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, παραμένοντας εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2-3%.

Στην Αυστραλία οι εγκρίσεις για την κατασκευή κατοικιών μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση των παροχών για αγορά πρώτης κατοικίας. Η ζήτηση για νέες κατοικίας αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μετά τον τριπλασιασμό των παροχών για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Απροσδόκητη μείωση σημείωσαν τον Φεβρουάριο και οι λιανικές πωλήσεις σε ποσοστό 1,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα