Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου αναρριχήθηκε τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, καθώς το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρύνθηκε νωρίτερα έως τις 370 μονάδες βάσης από 349 μονάδες βάσης.
Υψηλόβαθμες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να δήλωσαν στο Market News International ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία προκειμένου να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς ανησυχεί ότι θα επιβάλει σκληρούς όρους για την παροχή βοήθειας.
«Ο λόγος είναι ότι από την σύνοδο κορυφής, ο (Έλληνας) πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου) λαμβάνει πληροφορίες από το ΔΝΤ για τα πιθανά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», φέρεται να δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Τα μέτρα είναι σκληρά και ίσως προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Μετά από αυτό, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά του ΔΝΤ.»
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμέλια Τόρες, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
FT: Προς έκδοση ομολόγου στις ΗΠΑ η Ελλάδα
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στους Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, αξίας 5-10 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα αναμένεται να στραφεί στους αμερικανούς επενδυτές καθώς συρρικνώνεται η ζήτηση για τα ομόλογά της στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολάρια).
Επικαλούμενοι ανώνυμη κυβερνητική πηγή, οι FT αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει roadshow στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου, ενώ δεν πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στην Ασία, όπως αρχικά σχεδίαζε.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση με αυτή την έκδοση, το οποίο σημαίνει να προσελκύσει αναπτυσσόμενα funds αλλά και άλλους επενδυτές», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχους στην εφημερίδα.