Μπαράζ αντιδράσεων για την παρακράτηση σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

Τρίτη, 06 Απριλίου 2010 15:17
UPD:21:11

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Κάλεσμα στο οικονομικό επιτελείο «να σταματήσει τις αλχημείες και να αλλάξει πολιτική αν δε θέλει να οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα στην ίδια κατάσταση με το δημόσιο» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση της παρακράτησης φόρου 8% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει σε μέτρα που θα οδηγήσουν την αγορά σε πτώχευση», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος και τόνισε ότι «με την τακτική της θυμίζει τη λαϊκή ρήση “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”».

Κ. Μίχαλος: Να σταματήσει τις αλχημείες το οικονομικό επιτελείο

Κ. Μίχαλος: Να σταματήσει τις αλχημείες το οικονομικό επιτελείο

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μόνο με την έντονη δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό βέβαια με την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η χώρα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να βγει από τη στενωπό της ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «η αγορά απαιτεί την πλήρη απόσυρση της διάταξης, τροποποιημένης ή μη, που προβλέπει παρακράτηση φόρου για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων».

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της παρακράτησης του 8% ζητά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «πλήττει την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων».

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κάθε επιπλέον μέτρο που αποστερεί ρευστότητα από τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι αντίθετο στη λογική προστασίας του εναπομείναντος δυναμικού τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως το ΒΕΑ εκφράζει την ανησυχία του για το ύψος των επιτοκίων που τελικά θα διαμορφωθούν στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ τόσο για εξόφληση οφειλών προμηθευτών όσο και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των ταμείων και όχι να καταστούν αυτές όμηροι των τραπεζών και των κερδοσκοπικών διαθέσεών τους», αναφέρει το Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του.

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως, όπως πληροφορείται, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με «βελτιωμένη» -όπως σημειώνει- ρύθμιση, μειώνοντας το ύψος της παρακράτησης από 8% σε 5%, μεταθέτοντας συγχρόνως την εφαρμογή του για τις αρχές του 2011.

Το ΞΕΕ όμως εξακολουθεί να διαφωνεί, ζητώντας την πλήρη κατάργηση του μέτρου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1798736 .

ΥΠΟΙΚ: Ακούμε τους φορείς με μεγάλη προσοχή

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega εξήγησε το λόγο για τον οποίο προτείνεται η συγκεκριμένη διάταξη (για την αντιμετώπιση των εικονικών τιμολογίων) όμως σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο ακούει με πολύ μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις και παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις που, όπως ανέφερε, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στη Βουλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα