Ρόμπεϊ: Η Ελλάδα δεν ζήτησε αλλαγή του μηχανισμού στήριξης

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 19:14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Kατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται κάτω από σκληρές συνθήκες, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν τα «θαρραλέα μέτρα» που υιοθετήθηκαν.

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ορισμένων πολιτικών ομάδων για τον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ο κ. Ρόμπεϊ, αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα σύμφωνη με τα συμπεράσματα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει με κανένα τρόπο αναθεώρηση της συμφωνίας.

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ορισμένων πολιτικών ομάδων για τον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ο κ. Ρόμπεϊ, αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα σύμφωνη με τα συμπεράσματα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, ανέφερε ότι αρχικά είχε δημιουργήσει ανησυχίες, όμως στη συνέχεια η συμμετοχή του έγινε αποδεκτή, διότι, όπως είπε, το ΔΝΤ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκά κονδύλια και επιπλέον διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Κόριν Κολ τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέδειξαν την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητά τους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες. Η αλληλεγγύη, σημείωσε, δεν θα πρέπει να λειτουργεί μόνο αμφίδρομα και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Ανέφερε, τέλος, ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντάουλ, συνεχάρη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης ο Χάνες Σβόμποντα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό. Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις σκληρές προϋποθέσεις του ΔΝΤ, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να βοηθηθεί από αυτό. Σημείωσε, ακόμη, την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βοηθήσουν την κατάσταση προτού φτάσει στο απροχώρητο.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, εξέφρασε τις σοβαρές αμφιβολίες της Ομάδας του, σχετικά με το μηχανισμό στήριξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να σφάλω, αλλά δεν νομίζω ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να δουλέψει». Ο Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδεικνύεται ότι οι αγορές δεν έχουν λάβει το μήνυμα. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση, αλλά μια λύση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γκι Βερχόφστατ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει στο θέμα αυτό, το συντομότερο δυνατό, προτείνοντας τη χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου και τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα θαρραλέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου, το συντομότερο δυνατό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ρεμπέκα Xάρμς από τους Πράσινους, η οποία τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι αποτελεσματικός και άρα δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας. Η κ. Βόλφμαν επισήμανε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέλθει στο 7% και πως υποκρίνονται όσοι μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ανέφερε, τέλος, ότι από τη Γερμανία απορρέει μια «αρνητική πολιτική στάση», τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν η ελληνική κρίση μετατραπεί σε ευρωπαϊκή.

Τέλος, ο Νάιτζελ Φάρατζ από την Ομάδα της Ευρώπης των Εθνών, δήλωσε ότι η Ευρώπη απέτυχε πολιτικά στο πρώτο εμπόδιο, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα