Χωρίς παρακράτηση οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων σε νέους γεωργούς

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 15:06

Χωρίς καμία παρακράτηση θα γίνονται οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων σε νεοεισερχόμενους στην γεωργία και σε νέους αγρότες μέχρι και 40 ετών, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της με αφορμή τη διαδικασία μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010.

Σύμφωνα με την υπουργό, η περίοδος μέχρι το 2013 θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεταβατική περίοδος για την προετοιμασία των Ελλήνων γεωργών και της ελληνικής γεωργίας ενόψει νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αλλά και εθνική γεωργία.

Αφού επεσήμανε ότι για να υπάρξει μέλλον στην ελληνική αγροτική οικονομία πρέπει να ευνοείται η είσοδος των νέων γεωργών στην γεωργία και να ευνοηθούν οι επενδύσεις στην γεωργία, η κ. Μπατζελή τόνισε πως επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η ενίσχυση της εισόδου νέων γεωργών και η περαιτέρω ενίσχυση των νέων μέχρι και 40 ετών που ασχολούνται ήδη με την γεωργία.

«Με αυτό τον τρόπο», εξήγησε, «θέλουμε σταδιακά να ενισχύσουμε τις διαθρωτικές ενέργειες υπέρ εκείνων που θα συνεχίσουν την παραγωγή, όπου όμως μέχρι σήμερα το υφιστάμενο σύστημα ενισχύσεων δεν τους διευκολύνει στην απόκτηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης».

«Με το ίδιο σκεπτικό», πρόσθεσε, «και λόγω της απουσίας στον κανονισμό 73/2009 πρόβλεψης για την δημιουργία εθνικού αποθέματος από γραμμική μείωση των δικαιωμάτων, υιοθετήθηκαν οι παρακρατήσεις 5% και 10 % για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων με γη και 30% για τις μεταβιβάσεις χωρίς γή για τους υπόλοιπους γεωργούς».

Στόχος, τόνισε η υπουργός, είναι να διευκολυνθούν εκείνοι που στοχεύουν σε παραγωγικές επενδύσεις στην γεωργία και να αποφευχθούν φαινόμενα υπεραξίας δικαιωμάτων χωρίς γη, επιβαρύνοντας το κόστος της παραγωγής αλλά και το «εμπόριο» δικαιωμάτων, δεδομένου επίσης ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος.

Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας ποσοστών παρακράτησης κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα