Citi: «Βήμα ζωτικής σημασίας» το πακέτο στήριξης

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 17:28

Βήμα ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζει η Citi το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς έρχεται να συμπληρώσει τα υφιστάμενα πακέτα λιτότητας τα οποία έχει αναγκαστεί να δρομολογήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της προσαρμογής.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χαμηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλών δημόσιων δαπανών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα δεν ενδείκνυνται επί του παρόντος, καθώς το κόστος δανεισμού που προβλέπεται είναι ιδιαίτερα υψηλό. ΠαρΆ όλα αυτά, παραδέχεται ότι οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι τόσο ψηλές που τελικώς θα την οδηγήσουν στην πόρτα της ΕΕ έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ψήγματα αβεβαιότητας σχετικά το πώς θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κατά πόσον η υλοποίηση του πακέτου μέτρων περνά μέσα από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει η Citi.

«Μπορεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας να μετατέθηκε χρονικά, καθώς η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τον επόμενο 1,5 χρόνο, αλλά η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας έχει μόλις αρχίσει», σημειώνει η τράπεζα.

«Από προηγούμενα προγράμματα του ΔΝΤ γνωρίζουμε ότι τελικώς η χώρα οδηγείται στην πτώχευση, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζει το ταμείο είναι τόσο οδυνηρά από πολιτικής και οικονομικής πλευράς που εν τέλει η πτώχευση αποτελεί τη μόνη διέξοδο», αναφέρει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα