Πάνω από τα 85 δολ. η τιμή του αργού

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 21:20

Ξεπέρασε σήμερα και τα 85 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου για άμεση παράδοση, τόσο στην αμερικανική αγορά, όσο και στη βρετανική.

Το κλίμα επηρέασαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κινεζικές παραγγελίες πετρελαίου είναι ογκώδεις, αλλά και η ανάκαμψη της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το ευρώ ενισχύθηκε μετά τη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα από την ΕΕ, ύψους 30 δισ. ευρώ, γεγονός που έφερε στο Λονδίνο την ισοτιμία ευρώ-αμερικανικού δολαρίου γύρω στο 1,35 δολάριο το ευρώ- η υψηλότερη εδώ κι ένα μήνα.

Το Πεκίνο θα εισάγει προσεχώς μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, σηματοδοτώντας άνοδο των εισαγωγών σχεδόν 14% κατά το τρέχον 12μηνο, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο.

Ειδικότερα, από το Πεκίνο θα εισάγονται 4,95 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τα ήδη διαθέσιμα επίσημα κινεζικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος «Πετρομάτριξ» αποφάνθηκε ότι η ανοδική τάση στην πετρελαϊκή αγορά «θα εξαντληθεί πολύ κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι (των 159 λίτρων του)».

Πρόσθεσε ότι η αρχόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, έναντι του ευρώ, »πιθανόν να απομακρύνει επενδυτές από την αγορά των εμπορευμάτων, που αποτιμώνται στο νόμισμα αυτό».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα